zondag 8 oktober 2017

Sociale- en boerenorganisaties in Colombia eisen grondig onderzoek naar doodschieten protesterende cocaplanters

'Ik zag een politieagent op zo'n 50 meter afstand en hij schoot op me en raakte me in een arm'



Sociale- en boerenorganisaties roepen het Colombiaanse Openbaar Ministerie op om een ​​commissie te sturen, om de getuigenis van de slachtoffers van het geweld donderdag in Tucamo te verifiëren, waarbij meerdere mensen gedood werden en tientallen gewonden vielen. Zij willen ook dat de Procureur-Generaal, de Verenigde Naties en het Bureau van de Ombudsman deelnemen aan het onderzoek. Een officieel overheidsonderzoek is al aan de gang.

Het incident vond plaats in Tumaco, Narino, in het zuidwesten van het land, omdat cocaplanters protesteerden tegen de vernietiging van hun aanplant door de regering. Lokale berichtgeving en boerenrechten groepen zeggen, dat staatsveiligheidstroepen het vuur openden op de boeren.

Het exacte aantal doden is in dispuut. Sociale organisaties zeggen dat negen mensen zijn gedood en 50 gewond. Terwijl het kantoor van de Procureur-Generaal het officiële cijfer houdt op zes doden en 30 gewonden.

Op een persconferentie eiste de sociale leider Luz Perly Cordoba van de Nationale Coördinator van Coca, Poppy en Marijuana Planters, COCCAM (Coordinadora Nacional de Cultivadores de Coca, Amapola y Marihuana), 'een verificatie-missie en een waarheidscommissie om schendingen van  mensenrechten door overheidsgeweld te onderzoeken'.

David Florez, van de van de Patriottische Mars organisatie, vertelde verslaggevers dat het incident in Tumaco een 'bloedbad tegen de boeren was. Wij vragen een verandering in de leiding van de politie in het gebied.'

Florez drong erop aan dat er twee commissies nodig zijn. De eerste moet 'snel gaan, foto's nemen, getuigenissen verzamelen en een eerste verslag uitbrengen'. De andere zou zich moeten concentreren op 'technische voorwaarden die hen in staat stellen om een ​​formeel deel van het proces te beginnen, om stap voor stap te vertellen wat bekend is, want dit incident moet door alle Colombianen worden afgekeurd.'


De politie heeft gezegd, dat dissidente FARC-rebellen, die het vredesproces in Narino hebben afgewezen, een van de gebieden die het zwaarst getroffen worden door staats- en drugshandelgeweld, verantwoordelijk waren voor de onrust.

De 'Daniel Aldana Mobile Column' is door het Colombiaanse ministerie van Defensie ervan beschuldigd om explosieven en vuurwapens te gebruiken om burgers aan te vallen, evenals politie- en militaire-troepen die zijn gestuurd om de cocagewassen handmatig te vernietigen.

Maar, getuigen zeggen dat agenten en militairen op de betogers hebben geschoten. Een vertelde de media: 'We kwamen aan in een menigte vol mensen en de politie vuurde op ons, ik zag een politieagent op ongeveer 50 meter afstand en hij schoot op me en raakte me in een arm, het waren geen dissidenten die ons schoten.'

De president van Colombia, Juan Manuel Santos, ging vrijdag niet in op de claims van de boeren, maar in plaats daarvan gaf hij de schuld van het incident aan criminele bendes die betrokken zijn bij drugshandel. Santos merkte ook op, dat het een FARC-grondgebied was, zonder expliciet de FARC als schuldige te benoemen, die nu overgaat in het burgerleven en een politieke partij.
Hij erkende dat de versie van de veiligheidstroepen wordt weersproken uitgedaagd en zei dat dit zou worden onderzocht. 'Zo, voorlopig bevestigen we dus geen enkele versie van wat er gebeurd is.'


Santos drong er echter op aan, dat de massamoord niet door de politie was gepleegd en kondigde een verhoging aan van de beloningen voor de dissidente FARC-commandanten 'Guacho' en 'David' die actief zijn in de omgeving

Volgens de Afro-Colombiaanse gemeenteraad van Alto Mira en Frontera staan lokale plattelandsgemeenschappen onder toenemende druk van gewapende groepen die burgers willen gebruiken als 'menselijke schilden' tegen overheidsactiviteiten om coca-aanplant te vernietigen.



Bogota streeft ernaar om het doel te bereiken van 100.000 hectare vernietigde coca-aanplant tegen het einde van dit jaar.

Het incident heeft internationale veroordeling ontvangen. Het hoofd van de VNe Speciale Missie in Colombia Jean Arnault zei, dat hij 'veroordeelt wat er gebeurd is ... in Tumaco' en bood condoleances aan de families van de slachtoffers aan.
Tientallen parlementariërs in de Verenigde Staten hebben 'ernstige bezorgdheid' uitgesproken over de 'acties van de Colombiaanse overheidstroepen in Tumaco' die leidden tot de dood van een dertienjarig kind. En de mensenrechten groep, Washington Office on Latin America, veroordeelde de 'slachting onder burgers' in Tumaco als 'onvereeflijk'.

(Suriname Mirror/Twitter/TeleSUR)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten