woensdag 27 september 2017

Nog steeds wordt veel afval illegaal verbrand, vooral in buitenwijken Paramaribo

Mensen beweren veelal niet te  weten dat vuilverbranding strafbaar is


Ondanks vele waarschuwingen en voorlichting van de brandweer wordt nog veel afval illegaal verbrand. Dat gebeurt in woonwijken in en buiten Paramaribo en vooral in de buitenwijken, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 27 september 2017. Volgens brandweervoorlichter Anthony Grootfaam weten veel mensen niet dat het strafbaar is om afval te verbranden. ' Als wij na een melding naar de plek gaan om het vuur te blussen, spreken wij de mensen aan. Het blijkt vaker dat zij niet weten dat het niet mag.'

In de vakantie is de brandweer begonnen met voorlichting in de wijken Kasabaholo, Mottonshoop, Tammenga, Ramgoelan, Latour en Abrabroki. De sessies zijn nog niet afgelopen. Na elke sessie blijkt het aantal gevallen van afvalverbranding te verminderen.

Dit jaar zijn er volgens Grootfaam door de weersomstandigheden veel minder gevallen van vuilverbranding geregistreerd. Het heeft namelijk veel geregend in de droge tijd.

Mensen die illegaal vuil verbanden riskeren een boete. Volgens Grootfaam kijkt de brandweer uit naar het moment dat de wetgeving wordt aangepast. Het proces om de boete te verhogen is gaande.

Opvallend is, aldus de Ware Tijd, dat de voorlichter niet weet hoeveel de boete nu bedraagt en moest volstaan met de mededeling dat die 'heel laag' is. Evenmin wist hij hoeveel gevallen van illegale afvalverbranding de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

'Er zijn wel tientallen gevallen geregistreerd in de wijken buiten het stadscentrum.' De statistieken moeten nog verwerkt worden. De brandweer waarschuwt de overtreders twee keer en draagt daarna de zaak over aan de politie. 'Wij adviseren de mensen om het vuil in zakken te plaatsen want het wordt opgehaald', is de open deur reactie van Grootfaam.

Lees ook dit artikel van 12 oktober 2011: 'Risico's afvalverbranden door particulieren voor gezondheid onderschat in Suriname'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten