woensdag 27 september 2017

Ex-ambassadeur Hira: 'Statement BuZa-minister bij VN ondermaats'

'Het was samenraapsel van clichés, oude coupes en hier en daar zijn wat oude deuren ingetrapt'

'Toespraak lijkt meer op een opstel dat door een middelbare scholier is gemaakt, dan een academisch stuk op wereldniveau'


'De wereldgemeenschap daar in New York zal nauwelijks een boodschap hebben gehad aan de toespraak van de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken (BuZa). Inhoudelijk was haar statement ver ondermaats. Het had beter gekund', zegt gewezen ambassadeur van Suriname in Brazilië, Sonny Hira, woensdag 27 september 2017, in het Dagblad Suriname. 

Hij reageert op de toespraak van minister Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken tijdens de 72e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, AVVN, in New York. De ex-ambassadeur voert aan, dat de bewindsvrouwe een samenraapsel heeft gepresenteerd van clichés, oude coupes en hier en daar wat oude deuren heeft ingetrapt. 



Hij benadrukt dat de AVVN juist de kans voor Suriname was om verschillende nationale vorderingen weer te geven. Zo had de bewindsvrouwe het accent kunnen leggen op de economische vooruitzichten van Suriname en de mogelijke olievoorraden die voor de kust liggen en die hopelijk na niet te lange tijd geëxploiteerd kunnen worden. 'Overal ter wereld zouden de oren van de investeerders dan rechtop staan. Iedere carrièrediplomaat weet dat Suriname niet op de radar is van de regionale persmedia en nog minder op de persmedia van het westelijk halfrond. Wij spelen noch militair, politiek of economisch een rol van betekenis.'

Daarnaast kon de minister volgens hem ook de hoop uitsprekenm dat de grensproblematiek met Guyana op een vredige wijze wordt opgelost. 'De minister heeft de grenskwestie helemaal niet aangekaart. Wij gaan juist dieper de put in wanneer wij dat namelijk niet in een lichtere vorm van een protest brengen bij de VN. Anders leggen wij ons neer bij de stand van zaken. De stand van zaken is dat buurland Guyana beheersdaden uitvoert in het Tigri-gebied. De minister had Suriname moeten etaleren als een land met goede vooruitzichten en mogelijkheden. Een land dat als voorbeeld kan zijn voor de wereld door te focussen op de etnische pluraliteit', aldus de oud-diplomaat. 

Pollack-Beighle sprak ook haar ongenoegen uit over het onlangs uitgebrachte rapport door de VN’s speciale rapporteur Diego García-Sayán. Hiij stelde in een door de organisatie uitgegeven persbericht dat de regering met betrekking tot het 8 decemberstrafproces haar handen moet afhouden van de onafhankelijke rechtsgang in Suriname. Hira vindt niet dat de VN Algemene Vergadering het forum is om dit soort zaken te bespreken. 

'Als de minister vindt dat de speciale rapporteur onjuiste informatie naar buiten heeft gebracht, dan zijn er voldoende wegen in de diplomatie om dat te corrigeren. Het getuigt wel niet van goed fatsoen en diplomatie wanneer je dit gewoon in de ether gooit op de AVVN. Een diplomaat probeert ruis te voorkomen. Dit wordt gedaan middels bilateraaltjes of wel face-to-face gesprekken in dit geval met de speciale rapporteur of de secretaris-generaal van de VN', aldus Hira. Hij benadrukt dat het statement van García-Sayán ervoor heeft gezorgd, dat Suriname aan de schandpaal bij de internationale gemeenschap is genageld.

Het werk van een minister van Buitenlandse Zaken opdragen aan een minder ervaren persoon als Pollack-Beighle is volgens Hira geen goed besluit geweest van de president. 'Het lijkt op een leerling van een sportvliegtuig, die plotseling wordt gestopt in de cockpit van een 747. Ze heeft concepten en begrippen gebruikt uit het internationaal recht, zoals non-interference en non-intervention. Ik heb niet de indruk dat zij duidelijk heeft kunnen maken wat zij bedoelt met het hanteren van deze twee concepten. Ik ga ervan uit, dat minister Pollack wel met de allerbeste bedoelingen haar werk uitvoert en naar New York is gegaan.'

De ex-diplomaat hoopt dat de regering meer zal investeren in de intellectuele capaciteit op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Kijkend naar de toespraak van de BuZa-minister krijgt hij meer de indruk. dat deze op een opstel lijkt dat door een middelbare scholier is opgemaakt, dan een academisch stuk op wereldniveau. 'Wanneer wij praten over de VN, dan praten wij over een hoge mate van deskundigheid op academisch niveau. Wij moeten al onze experts gebruiken, ook al hebben zij een andere politieke kleur. Laten wij daaruit lering trekken en beter voor de dag komen volgend jaar', aldus de ex-ambassadeur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten