zondag 12 juli 2020

Rusland, NPS, over kritiek op vicepresidentschap Brunswijk: 'Wij zijn niet in de positie om eisen te gaan stellen'

'ABOP heeft met 9 zetels automatisch groen licht gehad om vicepresidentschap op te eisen'


NPS-voorzitter en parlementariër Gregory Rusland begrijpt enigszins de kritiek die er geleverd wordt op de voordracht van Assembleevoorzitter en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk als vicepresidentskandidaat, maar vindt aan de andere kant, dat het electoraat op 25 mei heeft beslist, door de ABOP 9 Assemblee-zetels te geven en de NPS maar 2. Hierdoor heeft de ABOP automatisch groen licht gehad om het vicepresidentschap op te eisen en haar kandidaat naar voren te schuiven, aldus het Dagblad Suriname zaterdag 11 juli 2020.

In de samenleving is een discussie ontstaan over de vraag of Brunswijk de juiste persoon is om vicepresident van Suriname te worden. Naast het feit, dat hij op de internationale opsporingslijst van Interpol staat voor onder andere bankroof en drugssmokkel, voldoet hij ook niet aan artikel 95 en 96 van de Grondwet. Hij is namelijk concessiehouder en ondernemer, wat volgens de Grondwet niet mag als je de functie van president of vicepresident wil gaan bekleden.

'De NPS heeft gevraagd om mandaat en we zijn blij met de grote ondersteuning die wij hebben gehad, maar dat heeft niet mogen uitwerken in zetels. Dus wij zijn niet in de positie om eisen te gaan stellen en of de richting pertinent aan te geven, omdat wij geen bepalende factor zijn. Wij kunnen onze ideeën geven, ondersteunen en helpen sturen dat dingen goed zullen lopen in het land', zegt Rusland.

De NPS-voorzitter benadrukt, dat tijdens de onderhandelingen al vroeg werd afgesproken, dat de VHP de presidentskandidaat zal leveren, terwijl de ABOP invulling zal geven aan het vicepresidentschap. 'Wij houden ons aan onze afspraken', aldus Rusland.

Wanneer maandag de president en vicepresident gekozen zullen worden in de Assemblee, zijn VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi en ABOP- enAssemblee-voorzitter Ronnie Brunswijk de enige kandidaten voor respectievelijk het presidentschap en vicepresidentschap. De kandidaatstelling is vrijdag afgesloten en de NDP heeft geen tegenkandidaten ingediend.

In de media heeft de Brunswijk gesteld, dat hij nu in de uitvoering wil ‘om mensen te kunnen helpen’. Over de kritiek die er is op hem dat hij concessiehouder is en niet naar het buitenland kan, omdat hij veroordelingen op zijn naam heeft, merkt Brunswijk in de media op, dat in de democratie iedereen zijn mening mag hebben. Als voorbeeld haalde hij president Desi Bouterse aan, die ondanks een veroordeling ook president werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten