woensdag 10 juni 2020

Veel lege pinautomaten leiden tot veel irritatie

ATM's zijn buiten werking, omdat ze niet worden bijgevuld


Veel pinautomaten ofwel ATM's (Automated Teller Machine) zijn buiten werking, omdat ze niet worden bijgevuld. Hoewel banken digitaal betalen aanmoedigen, hebben veel mensen deze mogelijkheid niet. De kleine winkels, birti winkri's, groentestandjes en veel ondernemers die thuis bestellingen leveren, hebben over het algemeen geen digitale mogelijkheden om te kunnen betalen, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 10 juni 2020. 

Bij een deel van de banken worden de ATM's wel bijgevuld, maar het aantal is veel minder dan wat het publiek gewend was. Er moet ook veel verder worden gereden om te kunnen pinnen.

Aangezien veel winkels dicht zijn, is er ook een tekort aan cash geld. Op basis van de Covid-19 regels zijn de banken gesloten voor het publiek. Er wordt gewerkt op basis van afspraken. Veel senioren burgers waren gewend om naar de bank of een ATM te gaan om geld te halen. Dit wordt nu steeds moeilijker.

De banken hebben tijdens de lockdown de dienstverlening aangepast. Het lokale Srd interbancaire betalingsverkeer heeft normale voortgang. De dag opnamelimiet van de ATM wordt tijdelijk aangepast naar Srd 1.000. De ATM’s worden voornamelijk aangevuld op het hoofdkantoor van de banken.

De voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging, Eblein Frangie, zegt dat niet alle banken lege ATM’s hebben. Vanwege bescherming van het personeel en operationele complexiteit zijn de banken niet in staat ATM's continue, zoals dat regulier gebeurt, aan te vullen. Wat banken normaliter doen is het recyclen van geld (gestorte middelen gebruiken om in ATM’s te plaatsen). Dat kan nu niet, omdat er veel minder gestort wordt om alle ATM’s aan te vullen. Dus hebben bepaalde banken ervoor gekozen slechts de ATM's op de hoofdkantoren te bevoorraden.

Sommige banken vullen alle ATM’s aan, waardoor gezamenlijk toch veel mensen worden bereikt. Er is begrip voor het ongerief dat ontstaat, maar er moet rekening gehouden worden met de Covid-19 maatregelen die gelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten