woensdag 10 juni 2020

Mexicaanse president eist dat Canadese mijnbouwbedrijven belastingen te betalen

'Er zijn een paar Canadese mijnbouw- bedrijven die niet up-to-date zijn, ze willen naar internationale tribunalen gaan'


De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zei dinsdag 9 juni 2020, dat enkele van de Canadese mijnbouwbedrijven achterblijven met hun belastingbetalingen en drong er bij de Canadese regering op aan hen te steunen om te voorkomen dat het geschil internationale tribunalen bereikt.

'Er zijn een paar Canadese mijnbouwbedrijven die niet up-to-date zijn, ze willen naar internationale tribunalen gaan', vertelde Lopez Obrador op een reguliere persconferentie van de regering.


De president drong er vervolgens bij de Canadese ambassadeur op aan om bij de bedrijven duidelijk te maken dat het niet nodig is om verhaal te halen, omdat 'het heel duidelijk is dat ze deze schulden hebben bij de belastingdienst en dat (Canada) ons helpt hen te overtuigen'.

Hij noemde geen specifieke bedrijven. Een woordvoerster van de Canadese ambassade in Mexico zei, dat de ambassade geen commentaar.

Vorige maand zei Canada's First Majestic Silver Corp, dat het de Mexicaanse regering op de hoogte had gesteld onder haar Noord-Amerikaanse handelsverdragsverplichtingen om besprekingen te beginnen om belastinggeschillen op te lossen.

Volgens Global Affairs Canada is bijna 70% van de buitenlandse mijnbouwbedrijven in Mexico gevestigd in Canada. De waarde van Canadese mijnbouwactiva in Mexico bedroeg in 2017 $ 18,4 miljard, volgens de Mining Association of Canada.

Lopez Obrador heeft prioriteit gegeven aan het hardhandig aanpakken van belastingvoordelen. Een aantal grote bedrijven, waaronder de Mexicaanse afdeling van de Amerikaanse retailer Walmart Inc en het Mexicaanse conglomeraat Femsa, zijn onlangs overeengekomen belastingbetalingen te doen aan Mexico.

Lopez Obrador zei ook dat de Japanse autofabrikant Toyota Motor Corp bezig is hetzelfde te doen. Vertegenwoordigers van Toyota in Mexico hadden geen onmiddellijke opmerkingen. De opmerkingen van de president komen, omdat Mexico en de particuliere sector ook een groot geschil hebben over het energiebeleid.

(Suriname Mirror/Sinembargo/Reuters/forbes.com.mx/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten