woensdag 10 juni 2020

Eigenaren van privé-vliegtuigen helpen regering Colombia met transport artsen en medische hulpverleners naar afgelegen dorpen

President Duque noemt de piloten van die vliegtuigen 'stille helden' 


Eigenaren van privé-vliegtuigen helpen de regering van Colombia met het vervoeren van artsen en medische hulpverleners naar afgelegen dorpen in Colombia. Ongeveer 100 vliegtuigeigenaren hebben naar verluidt op een oproep van de regering gereageerd. 

De landelijke gebieden van Colombia zijn niet verbonden met stedelijke steden via wegen en de aangesloten steden zijn beschadigd of zijn niet veilig om onder andere testmonsters te vervoeren vanwege het aanhoudende regenseizoen in het land.

Nadat president Ivan Duque de hulp van particuliere vliegtuigbezitters had ingeroepen, kwamen velen van hen naar voren om de regering te steunen tijdens een pandemie. President Duque heeft de piloten van die vliegtuigen 'stille helden' genoemd voor hun ondankbare dienst in tijden van crisis.

De Colombiaanse piloot Ernesto Perez, werkzaam in de financiële technologie, nam maandag 8 juni 2020 zijn privévliegtuig niet mee voor een pleziervlucht. Hij is een van de ongeveer 100 vliegtuigeigenaren en piloten die Covid-19-tests helpen vervoeren in de meest afgelegen gebieden van Colombia, die vaak geen gezondheidszorg hebben en de meest kwetsbare groepen huisvesten.

Persbureau Reuters vertrok met Perez tijdens een vlucht van La Primavera naar Cumaribo terwijl hij zijn tweemotorige vliegtuig bestuurde boven de brede oostelijke vlaktes van Colombia. Hij beantwoordde de oproep van president Ivan Duque voor privépiloten om artsen en medische benodigdheden te helpen vervoeren naar de verste gebieden van Colombia, waar het verzamelen van monsters die patiënten afnemen een uitdaging is.

'In deze verre en gecompliceerde gebieden en vooral nu in het regenseizoen wanneer het onmogelijk is over de weg - het kan 36 uur duren om hier te komen - hebben we het bereik vergroot van het Nationaal Gezondheids Instituut dat de vlag draagt ​​tijdens deze zware periode pandemie waar we in zitten.'

Hoewel steden als La Primavera geen bevestigde gevallen hebben, voeren gezondheidsfunctionarissen steekproeven uit om de autoriteiten te helpen de curve af te vlakken in een land met bijna 41.000 bevestigde gevallen van coronavirus en meer dan 1.300 doden.

In Cumaribo worden monsters van neusuitstrijkjes teruggebracht naar stedelijke laboratoria om te testen. Het is een dienst die hard nodig is in zijn stad, zegt de burgemeester van Cumaribo, Juan Carlos Cordero. 'Ze stellen zichzelf beschikbaar in een gebied waar we veel behoeften hebben. Er is een gebrek aan wegen, gebrek aan communicatie, gebrek aan gezondheidszorg, gebrek aan onderwijs ... We hebben behoefte aan alles wat je maar kunt bedenken.'

De piloten hebben duizenden monsters en tientallen doktoren vervoerd op meer dan 200 vluchten sinds de noodtoestand in het land in maart werd afgekondigd.

Colombia is een van de zwaarst getroffen landen in Zuid-Amerika wat betreft coronavirusinfecties. Volgens cijfers van de Johns Hopkins University heeft het land tot nu toe meer dan 40.800 bevestigde gevallen van coronavirus geregistreerd, waarvan 1.373 mensen het leven hebben verloren.

Colombia wordt geconfronteerd met een dreigende economische crisis als gevolg van de sluiting, omdat een groot aantal mensen in het land in de ongeorganiseerde sector blijft werken. Hoewel Colombia heeft toegestaan ​​dat sommige sectoren het werk hervatten, zijn er nog steeds velen die moeite hebben om voedsel op tafel te zetten.

De lockdown werd op 25 maart in Colombia opgelegd en werd later door de autoriteiten driemaal verlengd. Volgens rapporten zullen de meeste scholen en universiteiten in juni en juli gesloten blijven. De online lessen voor studenten gaan door tot 31 juli. Binnenlandse en internationale reizen in het land blijven opgeschort tot 31 juni, volgens rapporten.

(Suriname Mirror/Republic World/NDTV/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten