zondag 5 april 2020

Inheems dorp Apetina neemt verbrandingsoven in gebruik

Oven is eerste in reeks van vier die worden geplaatst in Tapanahonigebied

(Bron foto's: NII)

De ingebruikname vrijdag 3 april 2020 van een verbrandingsoven in het inheems dorp Apetina, de eerste in het Tapanahonigebied, is het resultaat van het bezoek van president Desi Bouterse aan dit dorp in 2017. De dorpsgemeenschap kaartte toen aan, dat men behoefte had aan een structurele vuilverwerking in het dorp. Dit bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Hierdoor is als onderdeel van Bouta’s Milieuplan, onder coördinatie van het ministerie van Volksgezondheid, de 22e verbrandingsoven in gebruik genomen, zodat het vuil op een verantwoorde manier kan worden verwerkt. Apetina is een dorp in het ressort Tapanahoni van het district Sipaliwini. De districtscommissaris van dit ressort, August Bado zei bij de ingebruikname, dat dit dorp als voorbeeld geldt voor andere leefgemeenschappen in het binnenland. 'Deze leefgemeenschap is vooruitstrevend en komt met ideeën om ontwikkeling te brengen', benadrukte Bado.

Het begon met het voorstel van de dorpsbewoners om het vliegveld te verlengen zodat grotere vliegtuigen kunnen landen, voor onder andere het overvliegen van toeristen naar dit gebied. Teneinde deze belangrijke bron van inkomsten voor het dorp te garanderen, moet onder andere worden gezorgd voor een schoon milieu. Vandaar dat de verbrandingsoven een essentiële bijdrage zal leveren hieraan.

De voorzitter van de Commissie Verbrandingsoven, Boy Guardiola, haalde aan dat er nu meer ontwikkeling wordt gebracht met deze oven. De Commissie werd eerder dit jaar ingesteld door de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias.

Deze oven moet ervoor zorgen, dat de mensen in coöperatief verband moeten zorg dragen voor een schoon milieu, waarbij ook aandacht moet worden besteed aan de aanvoer van het vuil naar de verbrandingsoven.

Er zijn drie mannen en drie vrouwen opgeleid die moeten zorgen dat de verbrandingsoven duurzaam moet worden bediend. Uit handen van hem, hebben de getrainden een certificaat ontvangen. Ze werden allen succes toegewenst door Guardiola. Hij spoorde het volk van Apetina aan voort te gaan om initiatieven te ondernemen die moeten leiden tot meer ontwikkeling in het dorp.

Hierna werden het plakkaat en naambord van de 22ste verbrandingsoven  onthuld. Het lint werd voor de opening doorgeknipt door hoofDkapitein Japanulu Aluhuni, waarna de oven officieel in bedrijf werd genomen. Deze oven is de eerste in de reeks van vier ovens die worden geplaatst in het Tapanahoni gebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten