zondag 5 april 2020

Ex-president van Honduras Rafael Callejas (76) overleden

(Bron foto: AFP)
Callejas was betrokken bij omvangrijke omkoop- schandaal bij de FIFA


De oud-president van Honduras en voorzitter van de Hondurese voetbalbond (Federación de Fútbol de Honduras, Fenafuth), Rafael Callejas is overleden op 76-jarige leeftijd. Callejas was betrokken bij het omvangrijke omkoopschandaal bij de FIFA (Fédération Internationale de Football Association). Volgens de lokale media werd Callejas in 2018 gediagnosticeerd met leukemie. Hij zou in de Verenigde Staten overleden zijn. 


De conservatieve politicus was minister van Landbouw tijdens de militaire dictatuur in Honduras aan het eind van de jaren zeventig, alvorens tussen 1990 en 1994 president te zijn van het land.

Daarna werd hij de voorzitter van de Hondurese voetbalbond en was hij onder meer lid van de marketing- en televisiecommisie van de FIFA.


In 2016 pleitte hij voor een rechtbank in New York schuldig aan de betrokkenheid bij het omvangrijke omkopingsschandaal bij de FIFA. In ruil voor het toekennen aan het bedrijf Media World van de tv-rechten voor kwalificatiematchen van Honduras voor de WK’s van 2014, 2018 en 2022, zou Callejas zo’n 1,6 miljoen dollar aan steekpenningen in ontvangst hebben genomen. In 2016 werd hij door de FIFA voor het leven geschorst.

(De Surinaamse Courant/La Prensa/BBC Mundo/Twitter/El Heraldo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten