dinsdag 31 maart 2020

Bedrijf in Leon, Nicaragua, stuurt 10.000 werknemers naar huis vanwege Covid-19

Personeel ontvangt 50% van het salaris zolang de noodsituatie duurt


De multinational Yazaki, van Japanse origine, stopte afgelopen weekend met operaties in het westen van Nicaragua om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 te voorkomen. 

De 10.000 arbeiders van de vrijhandelsonderneming, gevestigd in Leon, werden mondeling op de hoogte gebracht van het tijdelijk staken van de werkzaamheden, gedurende welke tijd zij 50% van het salaris zullen ontvangen.


Een bedrijfsbron legde Confidencial uit, dat de werkpauze 15 dagen zal duren en dat ze van plan zijn om het werk op 13 april, na de paasweek, te hervatten. Ondertussen zal het kwaliteitscontrolegebied profiteren van de stilstand om 'de productielijnen te herverdelen'.

De beslissing komt voort uit een overeenkomst met drie partijen die is ondertekend in het kader van de coronaviruspandemie. Het stelt vast dat de bedrijven, om infecties te voorkomen en door vermindering van productieorders 'vergunningen kunnen verlenen met een procentuele betaling van lonen, een voorschot op vakanties kunnen verlenen, werkuren kunnen verkorten en op afstand kunnen uitvoeren werk activiteiten.' De overeenkomst, die werd bekrachtigd door vakbonden zoals de Central Sandinista de Trabajadores (CST) en de Confederación Sindical de Trabajadores José Benito Escobar (CST: JBE), beoogt ook 'tijdelijke opschorting van arbeidsovereenkomsten onder artikel 38 van de Arbeidswet.'

Sandra Ramos, een voormalige vakbondsleidster en oprichtster van de Movimiento de Mujeres María Elena Cuadra, trok de gebruikte methoden en beslissingen in twijfel. 'Als een bedrijf (arbeiders) op grote schaal schorst, ontvangen arbeiders volgens artikel 38 slechts zes dagen salaris. Wat gebeurt er daarna met hen? Hoe gaan ze hun schulden betalen of eten kopen? Yazaki is een Japanse fabriek die zich toelegt op de productie en export van harnassen voor auto's. Het heeft momenteel vijf fabrieken in Leon en Chinandega en vormt een van de belangrijkste bronnen van werkgelegenheid in het westelijke deel van het land.'

Op 23 maart heeft het vrijhandelszonebedrijf Gildan de activiteiten van zijn drie fabrieken in San Marcos, Rivas en Masatepe opgeschort als maatregel om een ​​grote verspreiding van coronavirus Covid-19 onder zijn 9.000 werknemers te voorkomen. Het textielbedrijf is, net als Yazaki, van plan om na Pasen haar werk te hervatten en nodigde de werknemers in een verklaring uit om de preventie-instructies van de gezondheidsautoriteiten op te volgen en 'denk aan de dagelijkse hygiënemaatregelen' in hun fabrieken.


De verklaring geeft aan dat zij 'hun medewerkers tijdig alle informatie zullen verstrekken die belangrijk is voor de ontwikkeling van hun werk'. 


Een ander bedrijf dat ervoor koos zijn werkzaamheden tijdelijk op te schorten, was het vrijhandelszonebedrijf Las Palmeras in de gemeente Masatepe. Bij dit bedrijf werken 300 mensen die verantwoordelijk zijn voor het maken van broeken. Met de beslissing zullen arbeiders 15 dagen thuis zijn met salaris, zoals bevestigd door Articulo 66 (een online magazine).

Volgens cijfers van de Centrale Bank, gepubliceerd in februari 2019, werkten in Nicaragua 123.853 mensen in ongeveer 187 vrijhandelszonebedrijven in het land.


(De Surinaamse Courant/Havana Times/Twitter/Confidencial)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten