dinsdag 31 maart 2020

Colombia laat meer dan 10.000 gevangenen vrij uit vrees voor coronavirus

De 10.850 gevangenen zijn 60+, zogende moeders, ernstig zieke gevangenen en gevangenen met straffen onder vijf jaar



De Colombiaanse minister van Justitie èn vicepresidente, Marta Lucía Ramírez, heeft gezegd, dat ze meer dan 10.000 gevangenen tijdelijk hun straf zal laten uitzitten buiten de overvolle gevangenissen van het land.


Deskundigen op het gebied van strafrecht verwierpen de aankondiging, omdat ze het advies van gezondheidsdeskundigen negeren die bang zijn voor een bloedbad als het coronavirus de beruchte overvolle en onhygiënische gevangenissen van het land kan binnendringen, waar gevangenen in sommige gevallen geen toegang hebben tot water.

Volgens het commerciële televisienetwerk RCN zijn de 10.850 gevangenen die de gevangenis mogen verlaten gevangenen ouder dan 60, zogende moeders, ernstig zieke gevangenen en gevangenen met straffen van minder dan vijf jaar die de verplichte drievijfde van hun straf hebben uitgezeten, maar blijkbaar nooit zijn vrijgelaten.


Deze gevangenen worden volgens het kabinetsvriendelijke televisienetwerk onder 'tijdelijk huisarrest' geplaatst totdat de regering de noodsituatie in de gevangenis opheft.

De aankondiging is bekritiseerd, omdat de vrijlating van zo'n klein aantal gevangenen de overbevolking van het gevangenissysteem, dat bedoeld is om 80.000 gevangenen vast te houden, zal verlichten, maar niet zal beëindigen, maar in feite de thuisbasis is van meer dan 120.000 mensen.

Bovendien zou het door RCN gerapporteerde decreet niets doen om de hygiëne te verbeteren en, volgens deskundigen op het gebied van strafrechtelijk beleid, gevangenen vrijlaten die volgens de wet niet eens in de gevangenis mogen zitten.

Weken nadat het was gewaarschuwd dat de gevangenissen een tijdbom waren, heeft het ministerie van Justitie een noodtoestand in de gevangenis afgekondigd dat de vrijlating van gevangenen mogelijk maakt, nadat 23 gevangenen werden gedood tijdens protesten en rellen die vorige week gelijktijdig uitbraken in 13 gevangenissen.

De experts vertelden de krant El Espectador, dat de halve maatregelen van de regering een soortgelijke uitbraak van geweld zouden veroorzaken zodra een gevangene besmet raakt. Of de minister, wiens dienst zelfs geen website kan runnen, de meningen van experts deze keer serieus zal nemen, is onzeker; Cabello moet nog worden erkend voor haar bekwaamheid.

(De Surinaamse Courant/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten