zaterdag 28 maart 2020

Vogels nemen de stranden van Peru in bezit door afwezigheid van mensen

Quarantaine-maatregelen vanwege coronavirus houden mensen thuis



Meeuwen, aalscholvers, pelikanen, jan-van-genten en andere vogels zijn massaal naar de stranden van de Peruaanse hoofdstad Lima gekomen vanwege de afwezigheid van de mens na de afsluiting vanwege het coronavirus.

Quarantainemaatregelen vanwege de coronavirus pandemie houden de hele bevolking van Peru sinds half maart gedwongen binnen, meldt EFE-nieuws.

Nu de mensen weg zijn, hebben duizenden gevleugelde inwoners van Peru de groene kust van Lima overgenomen, de op vier na grootste stad van Latijns-Amerika met ongeveer 10 miljoen inwoners en de enige Zuid-Amerikaanse hoofdstad aan de kust.


De vogels op de stranden van Lima zijn viraal gegaan op social media met in de hoofdrol video's die zijn opgenomen door de lokale bevolking. De scènes hebben zelfs experts verrast, niet gewend om zoveel wilde vogels te zien op slechts een paar meter van de bebouwde kom.

'Plotseling zijn tonnen kilometers strand onbewoond gelaten en hebben de vogels ze opnieuw gekoloniseerd. Sommige worden gezien op plaatsen waar ze voorheen niet naartoe trokken', vertelde Fernando Angulo, hoofdonderzoeker Ornithologie en Biodiversiteit bij Corbidi, Centro de Ornitología y Biodiversidad, aan EFE nieuws. Het beste bewijs hiervan is het dichtbevolkte strand van Agua Dulce, in het vissersdistrict Chorrillos, dat gedurende de zomer een gestage stroom van zonaanbidders en families ziet die het zand verdringen met parasols. Foodtrucks lopen over de boulevard en ijsmakers brullen voor de handel. Nu is dit strand veranderd in een rustige oase en een idyllische rustplaats voor duizenden trekvogels zoals de meeuwen van Franklin, die aan het einde van het zomerseizoen op het zuidelijk halfrond op weg zijn naar Noord-Amerika.


Peruaanse en Dominicaanse meeuwen worden in de zomer zelden in de stad gezien, ook al verblijven ze het hele jaar door aan de kust van Peru. 'Ze bevonden zich op stukken kust waar de mens weinig of helemaal geen gebruik van maakt. In het zuiden van Lima zijn er ongeveer 100 kilometer aan verstedelijkte stranden. Slechts ongeveer 20 kilometer is vrij, en daar verzamelen deze vogels zich in de zomer. Daarom spelen beschermde gebieden een zeer belangrijke rol ", aldus Angulo.

Voor de ornitholoog is dit 'onverwachte fenomeen', dat ook is waargenomen op andere Peruaanse stadsstranden, ook te wijten aan het feit dat vissers niet gaan vissen en dat er meer voedsel overblijft voor deze vogels.

Quarantaine heeft ook jarenlang geleid tot de schoonste lucht in Lima en de vervuilingsniveaus hebben de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen normen bereikt.

Peru heeft tot nu toe 635 bevestigde gevallen van coronavirus en 11 sterfgevallen geregistreerd.

(De Surinaamse Courant/IANS/CTV News/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten