zaterdag 28 maart 2020

Brazilië weert vanaf maandag 30 maart buitenlandse vliegtuigpassagiers

(Bron foto: Twitter)
Rechter draait decreet Bolsonaro terug waardoor kerken gevrijwaard bleven van sluiting om coronavirus


Brazilië weert vanaf maandag 30 maart 2020 buitenlandse vliegtuigpassagiers om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Justitie vrijdag bekendgemaakt. 

De maatregel duurt dertig dagen en geldt niet voor buitenlanders die in Brazilië wonen. Een aantal staten en grote steden in het land is op last van gouverneurs en burgemeesters op slot gegaan vanwege de virusuitbraak.


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemde de angst voor het coronavirus deze week 'hysterisch' en wil dat bestuurders coronamaatregelen weer terugdraaien. Vrijdag zei de president in een toespraak, dat de honger die de huidige maatregelen op termijn kunnen creëren mogelijk dodelijker zal zijn dan het coronavirus zelf.


In Brazilië zijn 3417 gevallen van het longvirus bekend en 92 patiënten overleden.

Een Braziliaanse rechtbank heeft vrijdag een decreet van president Bolsonaro teruggedraaid waardoor kerken gevrijwaard bleven van sluiting om het coronavirus.

Een aantal staten en grote steden in Brazilië is op slot om verspreiding van het longvirus tegen te gaan. Bolsonaro had in zijn decreet donderdag religieuze activiteiten als 'essentiële diensten' bestempeld die van de maatregelen zijn uitgezonderd, net als apotheken en supermarkten.

Een federale rechter in de staat Rio de Janeiro oordeelde echter, dat gebedshuizen vanwege de verspreiding van het virus een risico voor de volksgezondheid vormen. 'Kerken en andere plaatsen van gebed zorgen voor grote groepen en beweging van mensen', oordeelde rechter Marcio Santoro Rocha.


De overheid kan nog in beroep gaan tegen het besluit. President Bolsonaro ligt overhoop met gouverneurs en burgemeesters in het land over coronamaatregelen.


(De Surinaamse Courant/Estadao/ANP/Twitter/Correio Braziliense)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten