zaterdag 28 maart 2020

Surinaamse internationale obligatie via Oppenheimer Funds nu slechts 58% waard

De vraag naar deze Surinaamse obligatie is drastisch gedaald

(Bron: Luxembourg Stock Exchange)

De prijs van de Oppenheimer obligatie is gisteren gekelderd. Investeerders zijn bang, dat de regering de rente in april niet zal kunnen betalen. In april moet de regering 40 miljoen Amerikaanse dollar betalen aan bondhouders en het IMF, Internationaal Monetair Fonds.

Aandelen over de hele wereld zijn gisteren  gedaald na een historische driedaagse stijging. Schichtige beleggers waren op koers voor hun slechtste maandelijkse en driemaandelijkse prestaties sinds 2008, zo schrijft Starnieuws vandaag, zaterdag 28 maart 2020. De Amerikaanse dollar is deze week het zwaarst gedaald sinds 2009.

Ook de Surinaamse obligatie op de internationale markt is nu iets meer dan de helft waard. Suriname heeft via Oppenheimer Funds een internationale obligatie tot 2026 lopen voor US$ 550 miljoen tegen een rente van 9,25%. Bij de verhandeling gisteren was de obligatie nog US$ 383.348.000 waard. De bond is op 27 oktober 2016 aangegaan.

Het geld van de obligatielening is gebruikt om bestaande schulden van Staatsolie (US$ 300 miljoen) te betalen. Er is ongeveer US$ 88 miljoen gebruikt voor terugbetaling van de lening van Oppenheimer die liep tot eind september 2017.

Voorts is US$ 27 miljoen gebruikt om de 5% aandelen in Newmont Suriname te betalen en is US$ 54 uitgetrokken voor de schuldaflossing van de Petrocaribe olie uit Venezuela.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei ten tijde van de obligatielening  dat het resterende bedrag van US$ 50 miljoen zou worden gebruikt voor het aflossen van dure leningen van de Energiebedrijven Suriname. Ook zouden de laatste achterstanden van de overheid voor uitgaven die voor 2016 waren gemaakt, worden afbetaald.

De Surinaamse obligatie is nu maar 58% van de uitgezette US$ 550 miljoen waard. De vraag naar deze Surinaamse obligatie is drastisch gedaald. In betere tijden - in oktober 2017 - noteerde de obligatie nog zijn hoogste prijs met 108,6%. Vanaf dat punt zette de daling zich in. In december vorig jaar had de Surinaamse obligatie nog een waarde van 70,88% .

De aankondiging van de olievondst door Total/Apache brengt een opleving van de obligatie tot half februari tot 88,47%, daarna duikt de waarde op 12 maart met meer dan tien punten, naar 77,2%.

De keldering kwam op de dag dat het eerste corona-geval werd bevestigd in Suriname. Zeven dagen later kwam de obligatie in een vrije val met als dieptepunt een notering van 57,4% op 26 maart 2020.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten