maandag 17 februari 2020

Inheemsen Zuid-West Colombia doodsbang na drie moorden in twee dagen

Recente moorden onderdeel doelgerichte moorden op tientallen leden inheemse gemeenschappen in noordelijke regio Cauca

Inheemse wachten van noordelijk Cauca (Bron foto: CRIC)

Inheemse gemeenschappen in Zuid-West Colombia luidden opnieuw alarm nadat drie leden van de Nasa-gemeenschap zijn vermoord en één gewond is geraakt in twee aanvallen door zwaar bewapende mannen. 

De eerste aanval vond zaterdag plaats toen gewapende mannen een inheems reservaat in Buenos Aires, Cauca, binnengingen en een van de leden van de gemeenschap doodschoten.


De aanval van zondag 16 februari 2020, waarbij twee doden en één gewonde vielen, vond 50 kilometer ten noordoosten plaats in een inheems reservaat in Miranda.


Volgens Asociación de Cabildos Indígenas del Norte del Cauca, ACIN, de organisatie van de Nasa-gemeenschap, werd de moord op zaterdag uitgevoerd door vier gewapende mannen die het vuur op leden van de gemeenschap openden toen ze probeerden het slachtoffer te redden. De moord vond plaats een dag nadat inheemse gemeenschappen in de regio een doodsbedreiging ontvingen te midden van een nationale shutdown opgelegd door guerrilla-groep ELN (Ejército de Liberación Nacional) die, volgens regionale inheemse organisatie CRIC (Consejo Regional Indígena del Cauca), ook werd afgedwongen door dissidente FARC-facties (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) in de noordelijke Cauca-regio.

Senator Feliciano Valencia meldde de moord op nog twee andere leden van zijn volk op zondagavond.


Vertegenwoordigers van ACIN vertelden maandagochtend aan Blu Radio, dat een derde inwoner van het Cilia-reservaat gewond raakte bij de aanval.

De recente moorden dragen bij aan de doelgerichte moorden op tientallen leden van de inheemse gemeenschappen in de noordelijke regio Cauca, die verklaarden dat ze sinds maart vorig jaar al het slachtoffer zijn van een genocide.

De herhaalde oproepen tot een reactie zijn genegeerd door de regering van president Ivan Duque, wiens extreem-rechtse partij Centro Democrático vaak inheemse volkeren heeft gestigmatiseerd. De passiviteit van de regering heeft geleid tot een toename van het geweld tegen de inheemse Colombianen, wat erger werd nadat ze door een groep, die zichzelf het nieuwe Sinaloa-kartel noemde, tot militaire doelen werden verklaard.

Volgens inheemse gemeenschappen is deze groep in feite een FARC-dissidentengroep die zijn territoria gebruikt om cocaïne en marihuana via hun territoria te verhandelen, maar wordt geconfronteerd met de ongewapende Guardia Indígena die gemeenschapsregels afdwingen die wapens en drugshandel verbieden.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Colombia Reports/Kienyke/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten