zondag 12 januari 2020

Het leger van Colombia bespioneerde rechtbanken, politici en journalisten

Aftappraktijken bevolen door oud-commandant generaal Nicasio Martinez


De voormalige leider van het nationale leger van Colombia werd in december ontslagen, omdat hij volgens het weekblad Semana betrokken was bij de illegale aftappen van journalisten, magistraten en politici. Naar verluidt werden de aftappraktijken van het leger medio vorig jaar bevolen door voormalig legercommandant generaal Nicasio Martinez en in december ontdekt door het Hooggerechtshof. 

Dagen later nam de generaal ontslag 'om familiale redenen', zei president Ivan Duque in december. Hij loog weer. Martinez werd gedwongen om op te stappen  vanwege het illegale aftappen, naar verluidt samenwerkend met de maffia en hij bedreigde journalisten.

Het leger heeft onder meer de magistraat Cristina Lombana van het Hooggerechtshof afgeluisterd, die werd belast met strafrechtelijke onderzoeken tegen voormalig president Alvaro Uribe nadat Duque haar in oktober 2018 had benoemd. Deze informatie werd verzonden naar 'een prominente politicus' van de extreem-rechtse partij Centro Democrático van Uribe en president Ivan Duque, volgens de inlichtingenfunctionaris die de magistraat had afgetapt.

Lombana, een voormalige majoor van het leger, werd later uitgesloten van het onderzoeken van een van de twee dozijn strafzaken tegen Uribe, omdat haar collega's ontdekten dat ze verschillende belangenconflicten had. De bewering van de anonieme bron, die zei meerdere politieke doelen te hebben afgeluisterd, werd bevestigd door rapporten van de contra-inlichtingen die Semana naar verluidt had verkregen.


Televisienetwerk Cable Noticias meldde later, dat het kantoor van de rechter van het Hooggerechtshof, Augusto Reyes, die de Uribe-zaken van Lombana overnam nadat ze was geweigerd, werd afgeluisterd. Volgens het televisienetwerk vond een assistent van de magistraat op 19 december een microfoon aan het plafond recht boven het bureau van de magistraat, een dag nadat een inval in legercomponenten de aftapmethoden openbaarde.

Een tweede militaire inlichtingenfunctionaris vertelde het weekblad, dat het zijn taak was om drie gouverneurs, drie senatoren en twee huisvertegenwoordigers af te tappen. Volgens een andere militair van de inlichtingendienst was een van de soldaten journalisten aan het aftappen. Andere doelen waren mensenrechtenactivisten, advocatencollectieven en belastingambtenaren, meldde Semana.

Semana zei dat documenten, uittreksels van aftakkingen en Whatsapp-gesprekken van sommige van deze slachtoffers deze bewering hebben bevestigd. Onder deze politici waren Nariño-gouverneur Camilo Romero en senator Roy Barreras, die eerder dit jaar aan de kaak stelden, dat hij geloofde dat hij en andere wetgevers werden afgetapt door het  Dirección Nacional de Inteligencia, het inlichtingenbureau dat rechtstreeks rapporteerde aan de president.

Het spionagenetwerk, dat werd gefinancierd door Amerikaanse belastingbetalers, opereerde vanuit het militaire luchtveld van Catam in Bogota en het militaire Cyber ​​Intelligence Bataljon in de nabijgelegen stad Facatativa, volgens Semana. De twee illegale spionnennetwerken werden ontdekt door onderzoekers van het Hooggerechtshof en het kantoor van de inspecteur-generaal die de twee legerbases binnenvielen op 18 december, iets meer dan een week voordat Duque het ontslag van Martinez aankondigde.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten