zondag 12 januari 2020

Persvrijheid waakhond FLIP in Colombia neemt nationaal leger onder vuur

Leger luistert journalisten weekblad Semana af, intimideert en bedreigt


FLIP, de persvrijheidstichting van Colombia (Fundación para la Libertad de Prensa), heeft zaterdag het nationale leger aangevallen wegens naar verluidt aftappen en impliciete doodsbedreigingen sturen naar weekblad Semana in samenspanning met de Bogota-maffia. 

FLIP veroordeelde de gerapporteerde criminele activiteit nadat Semana wekelijks openbaar maakte, dat hun hoofdredacteur en journalisten vorig jaar waren geïntimideerd, in de schaduw gesteld en afgetapt.


Het tijdschrift meldde bijvoorbeeld, dat zij grafstenen ontving en dat militaire ambtenaren, voormalige militaire ambtenaren met vermeende banden met georganiseerde misdaad en leden van een lokale georganiseerde misdaadgroep, hun kantoor in de gaten hielden.

'In de eerste helft van dat jaar waren er, naast andere vormen van intimidatie, brieven en directe bedreigingen naar aanleiding van berichten die resulteerden in het ontslag, strafrechtelijke en disciplinaire vervolgingen en de gevangenisstraf van een aantal hoge ambtenaren, waaronder generaals.' 

De intimidatietactiek neemt toe in het laatste kwartaal van het jaar, toen het tijdschrift onderzoek deed naar het vermeend illegale aftappen van ten minste één magistraat van het Hooggerechtshof, journalisten en politici. Het tijdschrift meldde, dat het de autoriteiten heeft geïnformeerd over de vermeende criminele activiteiten van het leger en publiceerde hoe voormalig commandant-generaal Nicasio Martinez van het Nationale Leger zijn baan verloor nadat het Hooggerechtshof locaties waaruit werd afgetapt was binnengevallen.


Het tijdschrift publiceerde een afbeelding van een voertuig dat naar verluidt gewapend was met aftapapparatuur en de getuigenis van een soldaat die werd betaald om de computers van journalisten te infecteren met malware die het leger toegang zou geven.


Hoofdredacteur Alejandro Santos, het neefje van voormalig president Juan Manuel Santos, werd bovendien in de schaduw gesteld tijdens een bezoek aan een cafetaria in de buurt van het kantoor waar hij vaak bronnen tegenkwam, meldde Semana. Deze schaduwwerking werd niet alleen uitgevoerd door militairen, maar ook door een voormalige kolonel die werd ontslagen vanwege vermeende banden met paramilitaire groepen. Deze mannen namen om beurten deel met vermeende leden van de moordenaarsploeg van de zogenaamde San Andresito, een lokale georganiseerde misdaadorganisatie.

De FLIP zei, dat de bedreigingen voor Semana deel uitmaken van een nationale trend in Colombia, waar de persvrijheid steeds meer wordt aangevallen. Volgens de organisatie gingen schendingen van de persvrijheid van 477 in 2018 naar 515 in 2019, het hoogste aantal sinds FLIP begon met het registreren van schendingen in 2006. Vooral eind vorig jaar, toen anti-regeringsprotesten plaatsvonden in heel Colombia, leden journalisten een ongekend aantal aanvallen, met name van de nationale politie.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Facebook/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten