zondag 12 januari 2020

Bijna elke dag wordt een sociaal of politiek leider in Colombia vermoord

John Fredy Alvarez doodgeschoten in de woonkamer van zijn huis


Tot nu toe wordt deze maand bijna elke dag een sociaal of politiek leider in Colombia vermoord, omdat voormalige guerrillastrijders en inheemse volkeren nog steeds het slachtoffer zijn van geweld.

De meest recente moord, zaterdag 11 januari 2020, is gepleegd op de voorzitter van de Asociación de Trabajadores Campesinos – Astracal, John Fredy Alvarez, in het departement Huila. 'Het slachtoffer was in de woonkamer van zijn huis, waar een onbekende man binnenkwam en hem zonder te spreken meerdere keren neerschoot. Vanwege de ernst van de wonden stierf hij daar', meldde kolonel Juan Carlos Restrepo Moscoso, commandant van de politie van Huila.


In de afgelopen dagen werd sociaal leidster Mireya Hernández ook vermoord, aangevallen door vreemden toen ze met haar man op de motorfiets aankwam bij haar thuis.


Onder dergelijke omstandigheden riep procureur-generaal van de natie Fernando Carrillo onlangs op om te stoppen met wat hij de systematische moord op sociale leiders noemde. 'Als Openbaar Ministerie roepen we de regering op om de Nationale Commissie voor Veiligheidsgaranties onmiddellijk bijeen te roepen en de werking ervan te verzekeren, omdat de dreiging latent is en moet worden ingeperkt', zei hij.


Vrijwel elke dag is er geweld in de Colombiaanse realiteit als gevolg van bedreigingen, aanvallen en moorden.

(Suriname Mirror/El Heraldo/Prensa Latina/Caracoltv/YouTube/Radio Santafe/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten