woensdag 1 januari 2020

Zeker 16 gevangenen gedood bij opstand in gevangenis te Cieneguillas, Mexico

(Bron foto: Twitter)
Rivaliserende kartels zouden ruzie hebben gekregen over een vriendschappelijke voetbalwedstrijd...


Een opstand in een gevangenis in Noord-Mexico heeft ten minste 16 gevangenen het leven gekost en vijf raakten gewond, aldus zeggen de lokale autoriteiten, in een van de ergste uitbraken van geweld in het al jaren voortdurende verontruste criminele systeem van het land. 

Het geweld brak dinsdagmiddag 31 december 2019 uit in Centro Regional de Reinserción Social (Cerereso) te Cieneguillas in de staat Zacatecas, zei de minister van Openbare Veiligheid, Ismael Camberos Hernández. Hij zei dat gevangenisfunctionarissen werden gewaarschuwd door alarmen en het geluid van geweerschoten en dat ze bijna drie uur worstelden om de situatie onder controle te krijgen.



Vier geweren werden na de opstand ontdekt in de gevangenis, zei Hernández. Hij zei dat ze hoogstwaarschijnlijk dinsdag door gevangenen zijn ontvangen, toen familieleden de laatste dag van het jaar de gedetineerden konden bezoeken.

Het gevangenispersoneel nam zondag nog mobiele telefoons en messen in beslag tijdens een inspectie van de cellen van gevangenen, voegde Hernández eraan toe.


De autoriteiten hebben niet gezegd hoe het gevecht begon, maar verschillende Mexicaanse nieuwsuitzendingen meldden, dat gevangenen van rivaliserende kartels een geschil over een vriendschappelijke voetbalwedstrijd in een dodelijk gevecht hadden veranderd.


De vechtpartij van dinsdag was de laatste in een reeks van spiraalvormig geweld in Mexicaanse gevangenissen, waarvan vele overvol en slecht bewaakt zijn. In 2016 stierven bijna 50 gevangenen in een bloedbad door tientallen hamers en geïmproviseerde messen. In oktober stierven zes gevangenen in een botsing tussen rivaliserende groepen in een gevangenis in de centrale staat Morelos.


De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, is de afgelopen maanden onder verhoogde druk komen te staan ​​om te reageren op meedogenloos geweld in het land, dat hij heeft beloofd aan te pakken bij de wortels. Hij werd in 2018 gekozen op de belofte van het bestrijden van armoede en ongelijkheden met 'knuffels, geen kogels' en hij heeft ook een nieuwe strijdkracht gecreëerd, de Nationale Garde.

(Suriname Mirror/La Jornada/The New York Times/24-horas/Twitter/Proceso)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten