woensdag 1 januari 2020

Veeboeren hopen dit jaar vee te kunnen gaan exporteren...

(Bron foto: Suriname Mirror)
Afzetmarkten zijn echter nog niet bekend


De veesector, in het bijzonder boeren aangesloten bij de Surinaamse Veehoudersbond, wil in het nieuwe jaar uitbreiden met export. De boeren geloven in zichzelf en weten dat ze potentie hebben. aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 1 januari 2020. 

Voorzitter Mukesh Ramlakhan zegt, dat de boeren zich willen voorbereiden op het moment van export. Zo wordt er al uitgekeken naar afzetmarkten, maar hierover is er nog weinig informatie.

Over een aantal kwesties vragen boeren al jaren om aanpak. 'We hebben al met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) kunnen praten over een oplossing. We willen dit jaar niet lang over deze dingen praten, maar over garantie voor afzet van producten, onder meer door export.' 

In 2019 heeft de veehoudersbond het volgens Ramlakhan niet slecht gedaan. 'We hebben ervoor gezorgd, dat er geen rundvlees hoefde te worden ingevoerd, er was voldoende en ook schapenvlees.' Hij hoopt dat de veesector in het nieuwe jaar ook in aanmerking komt voor een lening in het kader van het SAMAP-project (Suriname Agriculture Market Access Project) van LVV.

Dit project is speciaal voor agrariërs ter ontwikkeling en versterking van de sector en zijn concurrentiepositie. Volgens hem verdienen de veehouders deze ondersteuning, aangezien de regering wel ruimte biedt aan buitenlanders.

Wat de melkveeboeren dwars blijft zitten is, dat de directeur van de Melkcentrale Paramaribo vertegenwoordiger is van een nieuwe aandeelhouder van het melkbedrijf. 'We zijn er niet tegen dat er een nieuwe aandeelhouder is, alleen vinden we niet dat de directeur twee petten op mag hebben. Er is dan sprake van belangenverstrengeling', zegt Ramlakhan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten