woensdag 1 januari 2020

Opmerkelijk Peruaans genezingsritueel met zwarte cavia (cuy)

Sjamaan Maria Ramos wrijft in Lima cavia over hoofden Peruanen


Honderden Peruanen zijn naar de hoofdstad gereisd om te worden ingewreven met een 'zeldzame' zwarte cavia (cuy) en op hun hoofd om zzich te laten 'reinigen' voor 2020. De spirituele massa's stroomden dinsdag 31 december 2019 naar sjamaan Maria Ramos in Lima, Peru, voor de Ritual Desire Fair, ook bekend als de Fare of Wishes, vandaag.

Deze historische gewoonte houdt in dat de cavia op het hoofd van een persoon kruipt en vervolgens wordt verondersteld om hun problemen te diagnosticeren om ze te proberen te genezen vóór het volgende jaar in Peru.


Beelden tonen een vrouw die naar een privékamer wordt geleid op een drukke markt in Lima,. Ze gaat dan zitten, omringd door kaarsen en bloemen, en sjamaan Ramos benadert haar terwijl ze een zwarte cavia vasthoudt. De genezeres wrijft het dier, traditioneel gefokt in Peru en regio's in Zuid-Amerika, over de lengte van haar armen, over haar borsten en romp. Even later houdt de sjamaan de cavia een paar seconden op het hoofd van de vrouw. Ze krijgt vervolgens te horen, dat ze lucht op het hoofd van het kleine zoogdier moet blazen en dat het in evenwicht is in haar nek.

Mevrouw Ramos zei tegen de Britse krant The Mirror: 'Een reiniging met de zwarte cavia om de slechte energieën, de slechte vibes, weg te nemen, is altijd gedaan door onze voorouders.'

Cavia's worden beschouwd als een delicatesse in Peru en veel bewoners concurreren om de atuqcha, een bot in het hoofd van het dier, te vinden tijdens het eten. Dit komt slechts enkele maanden nadat overblijfselen van een massaal ritueel offer van cavia's door het Inca-rijk in Zuid-Peru werden ontdekt.

Onder het bijgeloof van het land, moeten mensen die in het nieuwe jaar willen reizen koffers en rugzakken dragen op oudejaarsavond.


(Suriname Mirror/Daily Mail/YouTube/The Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten