zaterdag 11 juli 2020

Сovid-19: Hoe Brazilië zijn inheemse bevolking in de steek laat

(Bron foto's: Nelson Almeida / AFP)
Meer dan 8.000 inheemsen die in dorpen wonen hebben Covid-19 ontwikkeld en 184 zijn overleden


Inheemse stammen in Brazilië zouden veiliger moeten zijn dan de rest van de bevolking in het land die zeer hard wordt getroffen door de Covid-19-pandemie, aangezien hun land wordt beschermd tegen ongeoorloofde toegang. In plaats daarvan verspreidt het coronavirus zich gevaarlijk over hun territoria.

Volgens het secretariaat van de afdeling Inheemse Volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid hebben meer dan 8.000 inheemsen die in dorpen wonen Covid-19 ontwikkeld en zijn er 184 gestorven. Inheemse mensen en rechtenactivisten beschuldigen de regering van een incompetente reactie en de staatsautoriteiten van een gebrek aan verlangen om de inheemse bevolking te beschermen tegen het dodelijke coronavirus.

De illegale goudzoekers die regelmatig de beschermde gebieden binnenvallen, en gezondheidswerkers die door de regering zijn gestuurd, krijgen de schuld als de belangrijkste bron van infectie.


In het voorjaar probeerden stammen wekenlang hun reservaten van het virus af te sluiten, vroegen om donaties en wachtten tot de regering voedselhulp zou verlenen zodat ze geïsoleerd konden blijven. Inheemse voorstanders zeiden dat het voor velen niet kwam.

Inheemsen en mensenrechtenactivisten beschuldigen de regering van een incompetente reactie en de staatsautoriteiten van een gebrek aan verlangen om de inheemse bevolking te beschermen tegen het dodelijke coronavirus.

De leiders van de inheemse bevolking vroegen de staat dringend maatregelen te nemen om de bevolking te beschermen tegen de verwoestende gevolgen van deze crisis, waarvan de omvang moeilijk te voorspellen is. Desalniettemin sprak president Bolsonaro woensdag 8 juli 2020 een veto uit over wetten die de regering verplicht hadden gesteld om de inheemse bevolking toegang te geven tot schoon water, speciaal gereserveerde bedden voor intensieve zorg tijdens de pandemie en gratis distributie van basisbehoeften. Het initiatief zou leiden tot extra uitgaven die 'in strijd zijn met het algemeen belang', stelt de president.

Het Instituto Socioambiental (ISA), een niet-gouvernementele organisatie die gespecialiseerd is in milieu- en sociale kwesties, noemde dit besluit door het staatshoofd 'crimineel'.

Eerder deze maand opende het Braziliaanse Parket een onderzoek naar mogelijke bedreiging van Yanomami en Yekwana-volk in de noordelijke staat Roraima, tijdens een missie van militaire gezondheidswerkers op 30 juni en 1 juli. In aanwezigheid van ongeveer 20 journalisten, waaronder persbureau AFP, voerden ze tests uit en verspreidden ze maskers, die hadden kunnen worden uitgevoerd zonder voorafgaande toestemming van de inheemse bevolking en in strijd met de regels inzake fysieke afstand. AFP verzekert dat haar journalisten kort voor de missie waren getest en alle nodige voorzorgsmaatregelen hadden genomen.

De voorzitter van de Yanomami Indigenous Health Council, Junio ​​Yanomami, die de klacht indiende, zei dat de stam tijdens de missie aan Covid-19 had kunnen worden blootgesteld. Zoals hij de Officier van Justitie uitlegde, zijn de geïsoleerde inheemse volkeren buitengewoon kwetsbaar voor externe ziekteverwekkers, daarom kan contact van de missie als een misdaad tegen de volksgezondheid worden beschouwd. Hij uitte ook zijn bezorgdheid over de distributie van chloroquine-tabletten tijdens de missie, omdat nooit is bewezen dat ze effectief zijn tegen coronavirus, zei hij. Chloroquine, dat voortdurend wordt gepromoot door de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, die ook het coronavirus heeft opgelopen, wordt echter aanbevolen door het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

De Braziliaanse minister van Defensie Fernando Azevedo, die de missie van militaire artsen naar de beschermde gebieden observeerde, zei dat de verspreiding van de pandemie onder de inheemse gemeenschappen onder controle was.

Brazilië is met een bevolking van 212 miljoen het op één na meest getroffen land ter wereld. Bijna 1,7 miljoen mensen zijn besmet met het coronavirus en er zijn 68.000 doden gevallen. 

(Suriname Mirror/EuroNews)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten