zaterdag 11 juli 2020

Dood van oudere Braziliaanse inheemsen door Covid-19 brengt talen en traditionele cultuur in gevaar

Aripã e Katica, Karipuna, in Rondônia, 2019 (Fabio Tito/G1)
Guajajaras hebben festivals om traditie te behouden en Karipunas historische tatoeages


De dood van oudere inheemse mensen door Covid-19 brengt de talen en traditionele cultuur in gevaar die verloren zouden kunnen gaan zonder gered te worden in Brazilië, waarschuwt vrijdag 10 juli 2020 de nieuwswebsite G1. Het wijst erop dat in het Zuid-Amerikaanse land meer dan 200 moedertalen worden gesproken, waarvan er vele door de oudsten zijn bewaard. 

De Guajajaras hebben festivals om de traditie te behouden en de Karipunas hebben historische tatoeages. De site benadrukt, dat de ziekteverwekker meer ouderlingen doodt, een historische bron van de Braziliaanse inheemse bevolking.


De oude Guajajara, in de staat Maranhão (noordoosten), zingen de rituelen. In het Karipuna-dorp Rondônia State (west) hebben Katica en Aripã bijvoorbeeld traditionele tatoeages en onderhouden ze de Tupi-Kawahib-taal. De lang levenden, die de jongeren onderwijzen, lopen het risico te overlijden. De inheemse oudsten verliezen gemiddeld een decennium aan leven als gevolg van het SARS-CoV-2-virus, zo blijkt uit een onderzoek.

G1 zegt dat er geen officieel evenwicht is tussen sterfgevallen van inheemsen aan Covid-19 naar leeftijd.

Volgens het Secretaria Especial de Saúde Indígena (Sesai) van het ministerie van Volksgezondheid zijn er tot 9 juli 187 doden geregistreerd. Happy, zoals Lana bekend stond, stierf in mei aan Covid-19. Iets meer dan een maand later verloor Río Negro ook Poani Higino Pimentel Tenorio. 'Tenorio de belangrijkste leider van het Tuyuka-volk en was hij 20 jaar lang de leraar van de oorspronkelijke taal voor de jongsten.'

(Suriname Mirror/Prensa Latina/G1.Globo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten