zaterdag 4 juli 2020

Ecuador telt haar zeldzame Andescondors

Momenteel wordt geschat dat in heel Ecuador 150 condors in het wild zijn


Een gedeeltelijke telling van Andescondors wordt uitgevoerd in 15 beschermde gebieden in het noorden van Ecuador. Een gedeeltelijke telling van de Andescondor (Vultur gryphus) begon donderdag 2 juli 2020 op 15 punten in de beschermde gebieden van Noord-Ecuador. De telling liep tot en met vrijdagmorgen. 

De Fundación Cóndor Andino Ecuador, ministerie van Ambiente y Agua, Fundación Galo Plaza Lasso, Fundación de Conservación Jocotoco, en de Fundación Altropico.Este nemen gezamenlijk deel aan de activiteit.

Dit proces zal het mogelijk maken de populatiegrootte van de soort te schatten.


Om maatregelen voor haar beste bescherming of beheer te bepalen en te evalueren, meldde de Fundación Cóndor Andino Ecuador dat zij, om de gezondheid van het team dat aan de telling deelneemt te beschermen en geen risico voor andere mensen vormt bij het uitvoeren van veldwerk, snelle tests van Covid-19 heeft uitgevoerd. Het hele team testte negatief.

Momenteel wordt geschat dat er in heel Ecuador 150 condors in het wild zijn.


De spanwijdte van de Andescondor bedraagt 2,70 tot 3,20 meter. De Andescondor heeft niet de grootste spanwijdte, maar wél het grootste vleugeloppervlak van alle vliegende vogels. De kop-staartlengte is rond de 1,2 tot 1,3 meter. Het gewicht van de mannetjes kan 11 tot 15 kilo bedragen. De vrouwtjes zijn kleiner en lichter, 8 tot 11 kilo.

De Andescondor kan in de gehele Andes gevonden worden van Venezuela, via Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia zuidelijk tot in Argentinië en Chili. De soort komt als gast voor in Brazilië en Paraguay. In het noorden van de Andes is de Andescondor zeldzamer geworden.

De condor kan op een hoogte van 3.000 tot 5.000 meter leven en zweeft op de thermiekbellen, en beweegt zich omhoog door de opstijgende warme lucht te gebruiken.

(Suriname Mirror/El Universal/Facebook/Wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten