donderdag 4 juni 2020

Lichaam vermist Mexicaans Congreslid gevonden in ondiep graf een maand na ontvoering

Anel Bueno (38) uit de staat Colima werd 29 april ontvoerd in Ixtlahuacán



Het lichaam van een vermist Mexicaans Congreslid is meer dan een maand nadat ze door gewapende mannen is ontvoerd in een ondiep graf gevonden. Anel Bueno, een 38-jarige wetgever uit de westelijke staat Colima, werd op 29 april ontvoerd in Ixtlahuacán, een stad aan de Pacifische kust van Mexico, waar de drugshandel een van de meest moorddadige regio's van het land heeft gecreëerd.



De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, vertelde woensdag 3 juni 2028 aan verslaggevers, dat een verdachte was aangehouden wegens de moord op Bueno, een lid van zijn partij, Morena. 'We weten de oorzaken nog steeds niet', voegde López Obrador eraan toe.


Indira Vizcaíno, een lokale politica van dezelfde partij, tweette: 'Je vertrek doet me diep pijn - ik ben niet alleen bedroefd door het feit, maar ook door de wreedheid.' Vizcaíno, een andere bondgenoot van López Obrador, zei dat de autoriteiten voechten om de moordenaars te arresteren 'en gerechtigheid te brengen - voor deze zaak en alle slachtoffers van ons land'.


Ixtlahuacán ligt op 30 minuten rijden van Tecomán, een pittoresk kustplaatsje dat de niet benijdenswaardige reputatie als meest moorddadige gemeente van Mexico heeft verdiend vanwege zijn strategische positie voor drugssmokkelkartels.


In 2017 leek het moordcijfer van Tecomán op 172,5 doden per 100.000 inwoners op dat van een oorlogsgebied. Vorig jaar werden daar meer dan 100 clandestiene begraafplaatsen gevonden met de lichamen van degenen die de kartels hadden durven oversteken.


Tijdens een interview met The Guardian in 2018 ondersteunde Vizcaíno een van de belangrijkste beloften die López Obrador aan Mexicanen deed voorafgaand aan zijn verkiezing dat jaar - dat hij de strijd tegen de georganiseerde misdaad de sociale wortels van de misdaad zou aanpakken en niet langer 'slechts een kwestie zou zijn' van vuur bestrijden met vuur.

'De misdaadcijfers gaan niet omhoog, omdat de mensen het gevoel hebben slecht te zijn. De misdaadcijfers gaan omhoog, omdat mensen moeten eten', zei Vizcaíno in een restaurant in de hoofdstad van Colima, dat het toneel was van een moordaanslag op zijn ex-gouverneur in 2015.

Tijdens een interview in 2018 gaf de burgemeester van Tecomán, Elías Lozano, de schuld van het bloedvergieten dat de regio verwoestte aan 'het gebrek aan eerlijke politici'. 'Dat is de wortel van dit alles. Politici hadden de keuze om aan de zijlijn te blijven of mee te doen - en velen besloten mee te doen, omdat er economische voordelen waren', zei hij.

(SNOOP Suriname/Animal Politico/The Guardian/Estacion Pacifico/La Opinion/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten