donderdag 4 juni 2020

Hoofdstembureau Paramaribo heeft de 274 processen-verbaal verwerkt

(Bron foto: Twitter/@ptmathura)
Openbare zitting om 17.00 uur donderdag 4 juni


Het hoofdstembureau Paramaribo heeft de 274 processen-verbaal (pv's) gisteravond verwerkt. Het proces is moeizaam gegaan met diverse incidenten, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 4 juni 2020. 

De openbare zitting van het hoofdstembureau Paramaribo wordt om 17.00 uur gehouden. Dit is een uur vóór de lockdown ingaat.


Vanmorgen bleek het proces-verbaal van stembureau 180 te ontbreken. Gevreesd werd dat er weer een hertelling zou plaatsvinden. In bijzijn van het Onafhankelijk Kiesbureau, de politie en vertegenwoordigers van politieke partijen is de stemkit van stembureau 180, ressort Pontbuiten, opengemaakt.

Nu worden de laatste werkzaamheden in de Anthony Nesty Sporthal afgerond, waarna tien dagen na de verkiezingen eindelijk de resultaten bekendgemaakt kunnen worden door het hoofdstembureau Paramaribo. Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet nog steeds de drie ontbrekende processen-verbaal in Paramaribo bijwerken.

Voor zover nagegaan kan worden, zijn er geen noemenswaardige veranderingen. In Paramaribo heeft de VHP 7 zetels vergaard, de NDP 5, NPS 3 en de ABOP 2. Tijdens de verwerking van de pv's bleek dat niet alles klopte. Vooral op ressortraadsniveau bleken pv's te ontbreken. Verschillende voorzitters van stembureaus hebben geklaagd, dat zij alles ingeleverd hebben, maar toch weer naar de Anthony Nesty Sporthal moesten, omdat stukken ontbraken.

 Politieke waarnemers ter plekke hebben kunnen zien dat enkele voorzitters hun beklag gedaan hebben tegenover het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).

Bij een stembureau bleken Assemblee-stembiljetten en die van ressortraden in één doos te zitten, terwijl de medewerkers zeker weten dat ze deze correct hebben geplaatst in de dozen. Verschillende politieke partijen zullen hun bezwaren tijdens de openbare zitting indienen.

Het ziet ernaar uit dat op ressortniveau sommige ressorten opnieuw hun stem moeten uitbrengen. Op de verkiezingsdag bleken verkeerde stembiljetten van ressorten afgeleverd te zijn door de verkiezingsorganisatie. Ook zijn stembiljetten die teruggegeven werden, in verkeerde handen terechtgekomen.

Een nieuw fenomeen bij de verwerking van de pv's was dat vanaf 27 mei waarnemers van diverse politieke partijen nachten hebben doorgebracht in de Anthony Nesty Sporthal. Ook afgelopen nacht zijn mensen blijven overnachten in de sporthal, omdat er nog administratief werk wordt afgerond. Het wantrouwen dat er gefraudeerd zou worden met stembiljetten was groot. Er is zondag zelfs een rustdag ingelast, nadat OKB-leden geweerd werden uit het gebouw. Ook is aangegeven dat er een door coronavirus besmet persoon in de sporthal is geweest. Dit kon niet worden hardgemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten