donderdag 21 mei 2020

Moorden in Mexico bereiken recordniveaus eerste vier maanden van 2020

Eerste vier maanden van dit jaar 11.535 moorden geregistreerd


Het aantal moorden in Mexico bereikte recordniveaus in de eerste vier maanden van 2020 en steeg met 2,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus woensdag 20 mei 2020 gepresenteerde officiële gegevens, wat een tegenslag betekent voor de inspanningen van de regering om de orde te herstellen. 

President Andres Manuel Lopez Obrador heeft beloofd het door bendes veroorzaakte geweld te bestrijden toen hij in december 2018 aantrad, maar de moorden bereikten een recordniveau in 2019 en bleven stijgen, zelfs tijdens de afsluiting van het coronavirus.

In de eerste vier maanden van dit jaar werden 11.535 moorden geregistreerd, tegenover 11.266 moorden in dezelfde periode vorig jaar, zo bleek uit voorlopige gegevens van het ministerie van Veiligheid.

Vorig jaar werden in Mexico iets meer dan 34.600 moorden geregistreerd.

Mexico begon eind maart met het opleggen van beperkingen om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen, een ontwikkeling waarvan sommige analisten hoopten dat deze zou kunnen leiden tot een vermindering van het criminele geweld. Maar, tussen maart en april werden bijna 6.000 moorden geregistreerd, een van de ergste periodes van twee maanden die ooit zijn geregistreerd.

Lopez Obrador heeft een meer verzoenende strategie genomen om geweld aan te pakken, een strategie die zich richt op de oorzaken van misdaad, met name door armoede en corruptie te verminderen. Hij heeft echter toegegeven, dat Mexico het beter moet doen, en deze maand heeft hij de strijdkrachten opgedragen de veiligheid op straat nog vier jaar te helpen afhandelen, waarmee hij een beleid verlengt van zijn voorgangers die hij al lang bekritiseerd had.

De president ligt ook onder vuur voor het verslag van de regering over de aanpak van geweld tegen vrouwen. De laatste gegevens wezen op vooruitgang. In het jaar tot en met april waren er 314 vrouwenmoorden, een misdaad die volgens de Mexicaanse wet wordt omschreven als moord op een vrouw om redenen van geslacht. Dat was een daling van 2,2% ten opzichte van 2019.

(Suriname Mirror/Puerto Vallarta Daily News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten