zondag 1 maart 2020

Ontevreden bewoners van Wit Santi eisen aftreden kapitein Patrick Mande

Zittingstermijn dorpsbestuur al twee jaren verstreken

- Mande zou grond hebben verkocht en de opbrengst voor zichzelf hebben gebruikt
- 'Al twaalf jaren is de kapitein aan de macht en we hebben niet gezien dat ons dorp verder is ontwikkeld'


Ontevreden bewoners van Wit Santi, in het district Para, eisen dat Patrick Mande, kapitein van het dorp, aftreedt, omdat de zittingstermijn van het dorpsbestuur al twee jaren is verstreken. Ook beschuldigen ze het dorpshoofd van het verkopen van grond waarvan hij de opbrengst voor zichzelf heeft gebruikt. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zondag 1 maart 2020.

De ontevreden dorpelingen, verenigd in een actiegroep, tasten eveneens in het duister over bestemming van geld dat wordt verdiend met het verhuren van het kunstgrasveld van het dorp. 'Al twaalf jaren is de kapitein aan de macht en we hebben niet gezien dat ons dorp verder is ontwikkeld. Het stoort echt dat ons gemeenschapshuis in slechte staat verkeerd', zegt Olivia Maruka, voorzitster van de actiegroep.

Er is een brief gestuurd naar Mande om onder andere verkiezingen uit te schrijven. Maruka zegt, dat al in 2018 verkiezingen gehouden hadden moeten worden. Toen liep de tweede zittingstermijn van het dorpsbestuur af. De kapitein had in 2013 tijdens de verkiezing een nipte overwinning geboekt.

Mande zegt, dat hij kennis heeft genomen van de brief van de actiegroep. Hij ontkent de beschuldigingen. Volgens hem is nimmer afgesproken dat het dorpsbestuur voor een bepaalde termijn wordt gekozen. 'Wij hadden gezegd dat we na vijf jaren een evaluatie zouden houden en dat heeft al plaatsgevonden. Er is nimmer gezegd dat we na vijf jaren verkiezingen zouden organiseren.'

De kapitein weerspreekt dat hij grond heeft verkocht. 'Mensen kunnen van alles zeggen, maar ze moeten met bewijzen komen.' Het geld dat wordt verdiend met het verhuren van het kunstgrasveld wordt volgens hem gebruikt voor onder andere het onderhouden van het veld. huren van stoelen voor dorpsvergaderingen en het organiseren van de jaarlijkse bigi sma dey van Wit Santi. Voor het renoveren van het gemeenschapshuis heeft het dorpsbestuur volgens Mande nog geen geld kunnen vinden. Er zijn zonder succes brieven geschreven naar het ministerie van Regionale Ontwikkeling en bedrijven in de omgeving voor financiële ondersteuning.

De kapitein heeft de actiegroep uitgenodigd om vrijdagavond een dorpsvergadering bij te wonen. 'Ze zullen moeten onderbouwen waarom ze me niet meer willen als dorpshoofd en ook de reden aangeven waarom er verkiezingen gehouden moeten worden', zegt hij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten