zondag 29 december 2019

Venezuela vraagt ​​Brazilië om 'deserteurs' verdacht van overval, over te dragen

President Maduro verwacht dat Brazilië de vijf verdachten overhandigt om 'aan het internationale recht te voldoen'


Venezuela heeft zaterdag 28 december 2019 aan Brazilië gevraagd om vijf militaire 'deserteurs' uit te leveren die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij een inval in een afgelegen militaire buitenpost in het zuiden van Venezuela, aldus ambtenaren. 



Afzonderlijk zei de Braziliaanse regering in een verklaring, dat het asielaanvragen verwerkt van vijf gedeserteerde Venezolaanse soldaten die het eerder deze week had opgepikt. De regering heeft de inval van 22 december niet genoemd, maar een Braziliaanse militaire bron zei dat de soldaten worden verdacht van betrokkenheid bij de aanval. Een Venezolaanse soldaat stierf tijdens de aanval op het garnizoen in de staat Bolivar, nabij de grens met Brazilië.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei, dat drie verdachten zaterdag zijn aangehouden na arrestaties vorige week en dat de regering 111 van de 120 geweren en acht van de negen granaatwerpers heeft teruggevonden die waren  gestolen.


Maduro beschuldigde Colombia, Peru en Brazilië aanvankelijk - allemaal geregeerd door felle critici van zijn socialistische regering - van medeplichtigheid aan de aanval, dat alle drie landen ontkenden. Maar, hij zei  zaterdag dat hij verwacht dat Brazilië de vijf verdachten zou overhandigen om 'aan het internationale recht te voldoen'. 'Een militaire deserteur die een ander land binnenkomt en wordt vastgehouden, moet onmiddellijk worden overgedragen', zei Maduro op de staatstelevisie. 'Vroeger in plaats van later, zullen deze terroristen in handen zijn van de Venezolaanse justitie.'

De regering zei vorige week, dat ze een voormalig lid van de Nationale Garde had aangehouden in verband met de inval, die een van de honderden soldaten was die eerder dit jaar naar Colombia waren vertrokken tijdens een mislukte poging van de oppositie om humanitaire hulp in te brengen. Sommige van die soldaten hebben gezegd dat ze bereid zijn wapens op te nemen om Maduro af te zetten.

(Suriname Mirror/Diario la Region/Reuters/Twitter/Folha de Sao Paulo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten