zondag 8 december 2019

Alarm in Colombia over escalatie van onwettige arrestaties van journalisten

Willekeurig zeker 19 journalisten gearresteerd sinds start anti-regeringsprotesten


Colombia's veiligheidstroepen hebben willekeurig ten minste 19 journalisten gearresteerd sinds anti-regeringsprotesten begonnen op 21 november, zei de persvrijheidsstichting van het land zaterdag 7 december 2019. 

Stichting FLIP (Fundación para la Libertad de Prensa) uitte haar 'ernstige bezorgdheid' en beweerde dat 'er zich geen vergelijkbare situatie heeft voorgedaan in de recente gegevens van FLIP'. Volgens de stichting zijn de arrestaties zo gewoon geworden dat het zich afvraagt ​​'of de geüniformeerden een richtlijn ontvangen die het werk van de pers moet voorkomen.'


Ondanks herhaalde oproepen aan de Nationale Politie om het werk van de pers te garanderen, heeft de instelling geen effectieve kanalen gevonden om aanvallen op journalisten te voorkomen. Integendeel, verschillende van haar leden hebben minachtend gehandeld tegen het werk van verslaggevers en onder meer de bepalingen van de Grondwet en het Wetboek van Politie overtreden.


De ongewone toename van arrestaties vestigt vergelijkbare patronen in het gedrag van ambtenaren en doet FLIP zich afvragen of de geüniformeerden een richtlijn ontvangen dat het werk van de pers moet worden belemmmerd.

Sinds donderdag zijn zes journalisten op illegale gronden gearresteerd, aldus de stichting persvrijheid. Een van deze journalisten vertelde FLIP, dat 'ze fysiek en psychologisch werd misbruikt tijdens haar detentie, omdat ze niet mocht eten en moest staan, vastgebonden met handboeien aan de tralies van haar cel' van donderdagavond tot vrijdagochtend tien uur toen een Officier van Justitie haar vrijlating beval, omdat er geen wettelijke reden was haar vast te houden. Dagen voor haar arrestatie werd de journaliste al aangevallen door leden van de oproerpolitie ESMAD (Escuadrón Móvil Antidisturbios) terwijl ze de lopende protesten versloeg.


Volgens de FLIP lijkt dit onderdeel te zijn van een patroon van politie-aanvallen op journalisten na het misbruik van macht. Volgens de FLIP zijn sinds het begin van de protesten minstens 48 journalisten het slachtoffer geworden van agressie. In meer dan de helft van de gevallen waren agenten van politie de vermeende aanvallers.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten