zaterdag 19 oktober 2019

Nieuwe prefect van Frans-Guyana bespreekt grensproblemen met Suriname

(Bron foto:Twitter)
Minister Pollack-Beighle: 'In elke goede relatie kunnen wat knelpunten ontstaan'


De nieuwe prefect van Frans-Guyana, Marc Del Grande, is gisteren op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) geweest om te praten over de veiligheid en problemen aan de grens met Suriname. Illegale goudwinning, schade aan het milieu en drugstransporten zijn enkele onderwerpen van gesprek met Surinaamse vertegenwoordigers. 

'Ik ben ervan overtuigd dat het onmogelijk is om goede resultaten te boeken als we niet samenwerken met de Surinaamse autoriteiten', benadrukte Del Grande, oud-commandant van de gendarmerie van Saint-Laurent-du-Maroni, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 19 oktober 2019.


De technische vergadering werd geopend door BuZa-minister Yldiz Pollack-Beighle. Ze stelde,dat er meerdere vergaderingen nodig zullen zijn om al de problemen waar beide landen mee kampen, op te lossen. Ze benadrukte, dat Suriname en Frans-Guyana al heel lang goede relaties hebben op verschillende gebieden.

Pollack-Beighle heeft ook meegedeeld, dat Suriname al werkt aan het oplossen van bepaalde problemen, zoals het drugstransport. 'Maar, in elke goede relatie kunnen er wat knelpunten ontstaan', merkte de bewindsvrouwe op. 'Bij het bereiken van passende oplossingen zullen er altijd uitdagingen zijn die echter alleen met gezamenlijke inspanningen gevonden kunnen worden.'

De lijst van problemen aan de grens is lang: illegale goudwinning aan de grensrivier, illegale immigratie, drugshandel, schade aan het milieu en wapensmokkel. Gezamenlijke patrouilles van Franse en Surinaamse eenheden om de criminaliteit te bestrijden, is een van de voorstellen van Del Grande.


De ex-commandant, die 20 jaar leiding heeft gegeven aan de gendarmerie en twee maanden geleden benoemd is tot prefect is serieus over de aanpak. Hij wil de bevolking die getroffen is door de illegale goudwinning niet teleurstellen. De mensen willen resultaten zien, sprak Del Grande. 

'Het is geen kwestie van geld. Het is een kwestie van samenwerken. Frans-Guyana beschikt al over de krachten om de veiligheid te waarborgen op de Marowijnerivier. Wat wij nu moeten doen is een samenwerking organiseren met de Surinaamse krachten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten