vrijdag 18 oktober 2019

ABOP Vrouwenraad staat stil bij Wereldarmoededag

'Focus bij regeermacht in 2020 op uitroeien van armoede'


De ABOP Vrouwenraad staat stil bij Wereldarmoededag. Op 17 oktober was het Wereldarmoededag. Deze Internationale Dag ter Bestrijding van Armoede is in 1992 erkend door de Verenigde Naties. Armoede is een situatie waarin de middelen van huishoudens zo laag zijn, dat ze zich onvoldoende voedsel, kleding, huisvesting en levensomstandigheden kunnen veroorloven, en waar hun toegang tot hoogwaardige gezondheidsdiensten en onderwijs beperkt is (Townsend, 1979). Dit bericht de ABOP in onderstaand artikel.

'Wereldarmoededag, is een dag waarop over de hele wereld wordt stilgestaan bij mensen die met weinig geld moeten rondkomen. De wereld draait door en de gap tussen de rijken en kansarmen groeit met de dag. Volgens Credit Suisse bezit de rijkste 1% van de mensen de helft van alle beschikbare rijkdom van de wereld. Dit betekent dat 99% van de mensen in de wereld slechts toegang tot 50% van alle rijkdom in de wereld heeft. Wereldarmoededag zou internationaal en nationaal daadwerkelijk een beleidsprioriteit moeten zijn. Het moet nu een centrale rol op de agenda van de wereldleiders, regeringen en beleidsmakers gaan innemen. 

Kansarmoede is een vicieuze cirkel die mensen beperkt om op een optimale manier in de maatschappij deel te nemen. Mensen worden kansarm, omdat men vaak ‘arm is in kansen’. 

In Suriname hebben mensen die in de districten wonen, minder kansen om goede educatie te genieten. Mensen die in kansarmoede leven, merken voortdurend dat ze geen toegang hebben tot kansen en mogelijkheden die anderen wel krijgen of sneller toegang tot vinden (Laevers, e.a., 2003 Laevers, F.; Vanhoutte, T. & Derycke, C., 2003). Hierdoor ontstaan inkomsten ongelijkheden tussen geografisch verspreide groepen, welke weer invloed heeft op de sociale omstandigheden waarin onze kinderen opgroeien. 

Sociale omstandigheden, zoals stress aan het werk, problemen rond de woonsituatie, betalen van onderwijs en de slechte gezondheidszorg, hebben een enorme invloed op de stressniveaus van de Surinaamse burgers. Deze omstandigheden zijn van cruciaal belang voor de goede persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling, omdat gelukkige families de bouwstenen voor een gezonde samenleving uitmaken. 

De ABOP Vrouwenraad beseft hoe het is om kansarm te zijn. Daarom is de focus bij regeermacht in 2020 op het investeren in goed betaalde banen in de particuliere sector en het uitroeien van armoede, door de middenklasse in Suriname te groeien. 

De innerlijke impact van opgroeien in armoede werkt levenslang door. De schaamte, ontberingen, pijnen, vernederingen die mensen doorstaan hebben, blijft 'een herinnering' die nooit uitgewist kan worden. 

Een boodschap aan de huidige kiezers, vooral de first-voters is, dat zij de kans krijgen om op 25 mei 2020 voor de juiste partij te kiezen. De ABOP focust zich op het bouwen van een economie die toekomstgericht is en alle Surinamers naar een hoger niveau kan tillen. 

De ABOP gaat corruptie uitbannen door het overheidsapparaat goed transparant te maken. 

Om de Surinaamse overheid transparant te maken, gaat de ABOP de overheidsprocessen en -procedures volgens internationale best practices moeten moderniseren. Door 1 softwaresysteem (Enterprise Resource Planning System) voor alle organen van de overheid te implementeren. Hierdoor wordt Suriname een van de meest digitale en corruptievrije landen in de regio en gaat de overheid eindelijk efficiënt en doelgericht kunnen werken.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten