vrijdag 18 oktober 2019

Breeveld (DOE) zet zich in voor open houden Matoekoe

'Er zijn te weinig woonplekken voor kinderen en volwassenen met  verstandelijke beperking'


DOE-parlementariër Carl Breeveld pleit ervoor, dat het opvanghuis van Stichting Heil Pedagogisch Centrum Matoekoe niet definitief wordt gesloten. Bij de stichting worden kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke beperking opgevangen en/of begeleid. Behalve dat het een dagopvang was, verbleef daar een groep kinderen. 

'Wij hebben als Surinamers de morele plicht om alles in het werk te stellen dat onder meer personen met een beperking op een waardige wijze hun weg vinden in onze samenleving. Het definitief sluiten van het opvangcentrum is een stap terug voor direct betrokkenen en de omgeving. Daarnaast gaat door de sluiting veel kennis en ervaring verloren', schrijft Breeveld in een brief. Het schrijven is gisteren bezorgd bij minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), aldus vandaag, vrijdag 18 oktober 2019, de Ware Tijd.

Middels de brief wil de parlementariër de minister een beeld geven van deze schrijnende situatie als gevolg van het niet langer opvangen van kinderen die bij Matoekoe verbleven. Van de ouders heeft hij vernomen, dat het opvangcentrum een goede plek was voor de kinderen met een verstandelijke beperking om er te wonen. Voor deze doelgroep is er nu alleen nog de Huber Stichting die geen nieuwe pupillen opvangt.

'Er zijn te weinig woonplekken voor de groep kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.'

Breeveld geeft aan, dat hij heeft gelezen, dat het opvangcentrum Matoekoe, waar vijftien kinderen met een verstandelijke beperking verbleven, definitief wordt gesloten. Uit het artikel van 8 oktober blijkt, dat Jurney Sawiran, moeder van een van de pupillen, met de handen in het haar zit. Zij beschikt niet over geschikte woonruimte om haar kind te kunnen opvangen. Bovendien is het moeilijk haar werk te combineren met de intensieve zorg voor haar kind.

Ook bij moeder Vorswijk is de situatie minstens zo erg. Zij woont aan de Welgedacht A weg met twee kinderen, de tienjarige Ofison Maasie en diens negenjarig broertje Mericho. Haar jongste zoon woont bij haar in en gaat naar de Grietjebieschool aan de Rode Kruislaan. Ofison woonde tot voor kort in de 24-uurs opvang van Matoekoe, waar hij ook de school bezocht. 'Dit was een enorme hulp voor deze moeder, die er alleen voor staat.' 

Breeveld legt uit dat Vorswijk niet over een auto beschikt en daardoor Ofison onmogelijk zelf naar de Matoekoeschool zou kunnen brengen, Mericho naar de Grietjebieschool en daarnaast nog werken. 'Zij staat overigens ingeschreven bij Volkshuisvesting voor een woning en haar situatie is ook daar bekend', aldus Breeveld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten