vrijdag 18 oktober 2019

Eerste lading rijst van 3.000 ton eindelijk naar Venezuela verscheept

(Bron foto's: NII)
'Export een behoorlijke stimulans voor de rijstsector in Nickerie'

In totaal moet 30.000 ton rijst naar Venezuela worden geëxporteerd


Vanuit het rijstdistrict Nickerie is onlangs de eerste lading rijst naar Venezuela verscheept. In totaal wordt 30.000 ton rijst naar Venezuela geëxporteerd. Dat Suriname deze mogelijkheid krijgt betekent volgens Ramon Abrahams, coördinator Rijstsector Nickerie, een extra boost voor deze sector in het district, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII, donderdag 17 oktober 2019.

Het heeft lang geduurd voordat de eerste verscheping mogelijk werd gemaakt. Rijstbedrijf Ramadhin is belast met de export. Volgens Abrahams is men ruim tien maanden bezig geweest met Venezuela om 'nu eindelijk de boot hier te hebben en de eerste verscheping te doen'. Dat geeft volgens de coördinator aan, dat het niet gemakkelijk is geweest om alles rond te krijgen. Hij zegt dat omstandigheden in Venezuela en andere zaken een rol hebben gespeeld.

Abrahams beweert, dat men hier echter lang en breed gereed was om te kunnen verschepen. De eerste verscheping betrof 3.000 ton. De bedoeling is dat de boot Nickerie om de tien dagen aandoet totdat het totaal volledig is verscheept. Abrahams: 'Tussen die tijd moet er al een nieuw contract zijn voor een restant van 40 tot 50 ton.'

Abrahams vertelt dat Bhagwapersad Ramadhin, die belast is met de export, verschillende molenaars bij elkaar heeft gehaald die rijst gaan aanleveren.

Soeresh Algoe, ex-miniuster van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) legt uit dat het om het tweede gedeelte van de compensatiemechanisme in het kader van de PetroCaribe deal gaat. In zijn periode als LVV-minister was afgesproken dat er meer dan 30.000 ton geëxporteerd zou worden, waarvoor ook een document was getekend.

Abrahams benadrukt, dat de export een behoorlijke stimulans is voor de rijstsector in Nickerie, voor zowel de boeren als de molenaars. Hij voorspelt dat met deze verschepingen de opkoopprijs van de voorjaarsoogsten op minimaal 105 Srd per baal natte padie zal liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten