vrijdag 18 oktober 2019

IAmGold investeert vier miljoen Amerikaanse dollar voor gemeenschapsprojecten Brokopondo.

Minister Akiemboto werkt aan fonds om dollars te beheren


De Canadese goudmijnmultinational IAmGold, eigenaar van de Rosebel-mijn, heeft vier miljoen Amerikaanse dollar ter beschikking gesteld voor de uitvoering van gemeenschapsprojecten in Brokopondo. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zal projecten helpen identificeren. 

Minister Sergio Akiemboto zegt vandaag, vrijdag 18 oktober 2019, in de Ware Tijd, dat voorbereidingen worden getroffen om een fonds op te zetten. 'Daarvoor wordt in samenwerking met partners uitgekeken naar deskundigen om dit op uit te voeren en later te beheren. De procedures en de richtlijnen worden vastgesteld.'

Akiemboto stelt dat dit concept niet nieuw is en dat het een kwestie is van bijwerken naar geldende standaarden, zodat het niet ver buiten de realiteit van de belanghebbenden valt.

'Momenteel worden in gemeen overleg enkele initiatieven ondernomen in het district die geld kosten. Afgesproken is dat er deze uitgaven zullen worden verrekend. De rol van de overheid wordt duidelijker als de kandidaat of kandidaten voor het bestuur bekend zijn.'

Het geld is vrijgekomen na het incident in juli in een mijn van het bedrijf. Illegale goudzoekers waren het concessiegebied van de multinational binnengedrongen. Het kwam tot een conflict tussen de porknokkers en een gemengde gewapende eenheid. Een goudzoeker, Furgill Aloeboetoe, werd dodelijk geraakt door een schot. De gemoederen raakten hierna dusdanig verhit dat materieel van het bedrijf in brand werd gestoken. Door de onveilige situatie die toen heerste, heeft de leiding van het bedrijf besloten om tot tijdelijke sluiting over te gaan.

Nadat de werkzaamheden enige tijd hadden stil gelegen, werd drie weken geleden besloten om ze geleidelijk aan te hervatten. Maar, kort daarna drongen illegalen het concessiegebied opnieuw binnen. Dit was reden voor het bedrijf om wederom tot sluiting over te gaan. Langzaamaan wordt gewerkt aan normalisering van de situatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten