donderdag 17 oktober 2019

Mega-fraudezaak van de EBS weer uitgesteld - Rechter ergert zich aan proceshouding advocaten

Hoofdverdachten Vaseur, Duiker en Van Kanten niet aanwezig op zitting


Op verzoek van de verdediging in de mega-EBS-fraudezaak heeft de rechter gisteren verdere behandeling opnieuw uitgesteld, nu met een week.  Van de vijf verdachten waren alleen Max Chin Tsoe Liong en Quincy Fernandes aanwezig. Medeverdachten Kenneth Vaseur, Willy Duiker en Dick van Kanten waren er niet. Van Kanten is al tijdens het prille begin van het onderzoek in de zaak, ruim twee jaar geleden, naar het buitenland gevlucht. 

De rechter ergert zich er aan, aldus vandaag, donderdag 17 oktober 2019, de Ware Tijd, dat de advocaten nog niet in staat zijn om te pleiten, terwijl zij in juli een maand tijd hadden gevraagd om zich voor te bereiden. 'Ik vind het wel erg dat u in juli om uitstel hebt gevraagd en drie maanden de tijd heeft gekregen. En nu gaan jullie allemaal weer uitstel vragen. Dat is geen gezicht naar de rechter toe. Mensen blijven in ongewisse', sprak de rechter.

Door het reces van de rechterlijke macht kregen de juristen een langere tijd dan zij gevraagd hadden om zich voor te bereiden. De rechter zegt, dat de zaak volgende week gewoon op de rol staat voor pleidooi. 'Als wij zo blijven doorgaan zijn wij in er in 2023 nog mee bezig.'

De rechter vindt het ook 'verschrikkelijk', dat een van de advocaten pas gisteren een dossier heeft opgevraagd. Ze zei, dat de politieverklaringen, waar ook om is gevraagd, uiterlijk vandaag aan hem worden afgegeven.

De rechter drukte de verdediging op het hart om hun zaken klaar te hebben op de vervolgzitting, 23 oktober. Advocaten die niet aanwezig zijn moeten vervangen worden door een collega die wel het woord namens hun zal voeren.

Eerder vorderde de Officier van Justitie voor Van Kanten drie jaar onvoorwaardelijk en een boete van Srd 150.000.
Duiker hoorde een eis van twee jaar voorwaardelijk en een boete van Srd 50.000. Tegen Vaseur is twaalf maanden voorwaardelijk en Srd 30.000 boete geëist, tegen Chin Tsoe Liong drie maanden voorwaardelijk en tegen Fernandes twee maanden. In gevallen waarbij een voorwaardelijke straf is gevorderd is de proeftijd drie jaar. De mannen staan terecht voor betrokkenheid bij grootschalige fraude. De schade voor het bedrijf zou in de miljoenen lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten