donderdag 17 oktober 2019

Politie en leger Peru ingezet om toegang tot een van de grootste kopermijnen te deblokkeren

(Bron foto: Twitter)
Las Bambas goed voor 16% van de totale koperproductie van Peru


De Peruaanse regering heeft woensdag 16 oktober 2019 de interventie van de strijdkrachten en de politie goedgekeurd om de toegang tot een van de grootste kopermijnen van het land te deblokkeren, nadat de eigenaar, het Chinese mijnbouwbedrijf MMG Ltd zei, dat het misschien de productie op de site moest staken.


Het decreet, gepubliceerd in de officiële krant El Peruano, verklaarde gedurende 30 dagen een noodtoestand in een Andes-gebied waar bewoners bijna vier weken lang een weg blokkeren die door de mijnbouwonderneming wordt gebruikt om concentraten te vervoeren.

De maatregel houdt in, dat het recht op vrije doorvoer wordt geschorst en openbare bijeenkomsten worden gehouden op verschillende locaties in de provincie Chumbivilcas in de Andes in de regio Cusco, een belangrijk mijngebied in Peru, de wereld no. 2 koperproducent.



De Las Bambas-mijn van MMG moet bijna de productie stopzetten, vertelde een senior lokale directeur vorige week aan persbureau Reuters. Hij voegde eraan toe, dat het bedrijf evalueerde dat er sprake was van 'overmacht', omdat de voorraden op waren.

'De wegen worden heropend omdat het een mandaat is van de Policia Peru. We zijn toegewijd aan dialoog, maar dat kan niet worden verward met zwakte. We zullen onze functie vervullen', zei minister van Binnenlandse Zaken Carlos Moran woensdag in een bericht op Twitter.



Las Bambas, goed voor 16% van de totale koperproductie van Peru, had dit jaar tussen 385.000 en 405.000 ton koperproductie gepland, tegenover 385.000 ton in 2018.

De onrust heeft invloed gehad op zendingen uit vier mijnen die ongeveer de helft van het koper in Peru produceren - Freeport-McMoRan Inc's Cerro Verde, Las Bambas, Glencore PLC's Antapaccay en Hudbay Mineral's Constancia.

(Suriname Mirror/AmericaTV/Reuters/Semana Economica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten