donderdag 17 oktober 2019

Ontslagaanvraag RCR Zorghotel voor medewerkers onder voorwaarden ingewilligd

Bond adviseert personeel bij Arbeidsinspectie loonvordering in te stellen


De Ware Tijd bericht vandaag, donderdag 17 oktober 2019, dat het ministerie van Arbeid de ontslagaanvraag van het RCR Zorghotel voor zijn medewerkers heeft ingewilligd, maar het bedrijf moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Zo moet bij beëindiging van de werkovereenkomst een uitkering worden toegekend op basis van een maand salaris voor elk dienstjaar inclusief alle emolumenten. Dit is gebaseerd op een eerder uitgesproken vonnis van de rechter. Daarnaast moet het bedrijf erop toezien dat werknemers hun aanspraak op pensioen en AOV niet verliezen. Deze voorwaarden staan in het 'document van Arbeid' waarin het ministerie zijn besluit bekend maakt aan het Zorghotel.

Het bedrijf heeft uiteindelijk aangegeven dat het niet meer in staat is de lonen te betalen.

Armand Zunder, voorzitter van de Algemene Werknemersbond, kan zich vinden in het besluit van het ministerie. Echter, hij heeft vernomen dat het bedrijf bezwaar heeft aangetekend. Volgens hem gaat het om zestien medewerkers. Sinds de ontslagperikelen in juli is het aantal werknemers sterk afgeslankt. Het ging eerder volgens de bondsvoorzitter om 52 vaste en deeltijd medewerkers. De laatste groep werd betaald op basis van gewerkte uren en aangezien er geen werk is, zijn de werknemers niet meer nodig.

Zunder zegt, dat de vaste medewerkers in september de helft van hun salaris hebben ontvangen. Hij stelt ook dat Sandhya Bajnath, algemeen manager van het Zorghotel, aan het personeel heeft meegedeeld dat het 75 procent van het loon van oktober en november zal ontvangen. De medewerkers zullen daarna niet meer betaald worden.

De bond heeft de werknemers geadviseerd om individueel bij de Arbeidsinspectie een loonvordering in te stellen tegen de werkgever.
'De zaak zal dan behandeld worden en het Zorghotel moet het volle pond betalen', zegt de bondsvoorzitter. Sandhya Bajnath, algemeen manager van het Zorghotel, was niet bereikbaar voor commentaar.

Het bedrijf had eerder een ontslagaanvraag ingediend, maar heeft die in juli ingetrokken. 'De reden voor het willen beëindigen van de dienstbetrekking met de werknemers is, dat het Zorghotel vanwege de overmachtssituatie de zorg- en dialyseafdeling niet kan continueren', luidt een citaat uit het 'document van Arbeid.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten