vrijdag 27 september 2019

Staking personeel Management Instituut-GLIS bemoeilijkt werkzaamheden landmeters

Personeel staakt vanwege optreden nieuwe hypotheekbewaarder Heikerk richting drie medewerkers

Wrevel tussen bond, onder leiding van Ronald Hooghart, en MI-GLIS-directeur...


Een staking van personeel bij het Management Instituut GLIS (MI-GLIS - Grondregistratie en Land Informatie Systeem) vertraagt de werkzaamheden van landmeters. Zij hebben hierdoor voorlopig geen toegang tot gegevens van het instituut om opdrachten van cliënten uit te voeren. Perceelsidentificaties (perceel ID's) kunnen niet worden geverifieerd, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 27 september 2019. 

'Wij kunnen slechts onder toezicht van medewerkers van GLIS in archieven van het instituut gaan om onder andere te weten wie de eigenaar is van een aangrenzend perceel', zegt een landmeter, die niet bij naam genoemd wil worden.

De directe aanleiding van de staking is dat de nieuwe hypotheekbewaarder, Glenda Heikerk, woensdag drie medewerkers ter beschikking heeft gesteld van de directeur Silvano Tjong-Ahin. 'Door de actie worden uiteindelijk de burgers gedupeerd', zegt de landmeter.

Vakbondsman Ronald Hooghart zegt, dat het personeel zich al een poosje heeft verenigd in een vakbond, waarvan hij de voorzitter is. Er is volgens hem een maand geleden een brief gericht aan de leiding van MI-GLIS om ontvangen te worden. De bond heeft hiervoor nog geen uitnodiging gehad. 'Er zijn wat problemen die we met de leiding willen bespreken. De mensen willen duidelijkheid hebben over de verhouding tussen de werkgever en werknemers', zegt Hooghart. Hij wil echter hierover nog niet in detail treden. Hooghart wijst verder erop, dat de hypotheekbewaarder niet bevoegd is om medewerkers ter beschikking te stellen van de directeur. 'Dat kan alleen door de directeur van GLIS en de minister van Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer gedaan worden', zegt de vakbondsman.

Directeur Silvano Tjong-Ahin stelt echter, dat de bewaarder wel bevoegd is om dat besluit te nemen. 'Dat kan ze doen op basis van reorganisatie.'

De drie medewerkers die ter beschikking zijn gesteld van de directeur, mogen voorlopig thuis blijven. Tjong-Ahin wil over deze kwestie niet veel zeggen.Hij bevestigt, dat hij een schrijven van de bond heeft gekregen. De directeur heeft de bond erop gewezen, dat hij geen enkel bezwaar heeft dat mensen zich hebben verenigd in een vakbond, omdat dat hun goed recht is. Hij vindt echter, dat de oprichting van een bond volgens wet- en regelgeving moet plaatsvinden.

'Er moet bijvoorbeeld een algemene ledenvergadering gehouden worden en de bond moet statuten op tafel leggen', zegt Tjong-Ahin. Daarnaast zijn er twee personen in het bestuur die in juni het vertrouwen in de directeur hebben opgezegd. 'Hoe kan ik praten met mensen die me niet vertrouwen. Dat moet uitgelegd worden', aldus de directeur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten