maandag 23 september 2019

President Bouterse houdt 30 september laatste Jaarrede regeertermijn Bouterse-II

(Bron foto: NII)
Assemblee- voorzitster zet na Jaarrede in op begroting en aantal nieuwe wetten


Wanneer op 30 september de Jaarrede door president Desi Bouterse wordt uitgesproken, markeert het het laatste zittingsjaar zowel voor de regering als het parlement. Na de verkiezingen van 2020 komt er een nieuw regeerteam en nieuwe volksvertegenwoordiging. 

Parlementsvoorzitster Jeniffer Geerlings-Simons zegt zondag 22 september 2019 in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat na de presentatie van de Jaarrede er zeker twee zaken belangrijk zijn. De eerste zijn de wetten die nog afgehandeld moeten worden en het andere is de begroting.

De Nationale Assemblee (DNA) is tot en met maart 2020 nog volop actief waarna het verkiezingsreces aanbreekt.

De DNA-voorzitster zegt sessies te zullen hebben met het parlement en de regering om het werk zo optimaal mogelijk te plannen. Er zijn nog wetten die afgerond moeten worden. De politica noemt de Onderwijswet, de Wet op Aanbestedingen, de Huurwet, de nieuwe Raamwet voor Volksgezondheid en enkele wetten in het kader van de National Risk Assesment (NRA) als enkele belangrijke wetsproducten die behandeld moeten worden.

Naast de wetten gaat de aandacht ook uit naar de begroting voor het komende dienstjaar waarvan ze hoopt dat die spoedig afgerond wordt.

Voor wat de inrichting van de regering betreft, zegt de parlementsvoorzitster dat deze bijeenkomst rond uit een uur of drie zal duren. Het staatshoofd inspecteert voorafgaand aan zijn Jaarrede de gewapende troepen. Bij de Jaarrede geeft het staatshoofd een korte terugblik op zaken die hebben plaatsgevonden en een vooruitblik die te maken heeft met het jaarplan hoe de president nadrukken denkt te leggen op het beleid, zo schrijft het NII.

Als er nationaal en internationaal bijzonderheden zijn komen die meestal ook aan de orde. Aan het eind van zijn betoog biedt de president de conceptbegroting aan en gaat kort daarop in. Hoewel er niet veel tijd meer is vanwege de verkiezingen verwacht de DNA-voorzitster dat zaken als huisvesting, onderwijs en de gezondheidszorg ruime aandacht van de regering zullen krijgen in het komend dienstjaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten