maandag 23 september 2019

Braziliaanse inheemse Xingu-leiders verwerpen aanwezigheid inheemse vrouw in Bolsonaro's VN-team

(Bron foto: Twitter)
'Ysani Kalapalo vertegenwoordigt niet het Kalapalo-volk'

'Aanwezigheid Kalapalo poging om legitimiteit te geven aan het controversiële beleid van Bolsonaro'


Vertegenwoordigers van verschillende inheemse volkeren hebben de actie van president Jair Bolsonaro afgewezen om een ​​inheemse vrouw op te nemen in zijn delegatie om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, morgen, dinsdag 24 september. 

De vrouw, Ysani Kalapalo, vertegenwoordigt niet het Kalapalo-volk (een van de inheemse gemeenschappen van Brazilië) en haar opname zonder toestemming van de leiders, is een gebrek aan respect voor de autonomie van inheemse volkeren in het land, volgens een verklaring van zaterdag ondertekend door leiders van 16 van de inheemse gemeenschappen in Xingu inheems grondgebied van Mato Grosso (zie hieronder).



De aanwezigheid van Kalapalo is ook een poging om legitimiteit te geven aan het controversiële beleid, aangenomen door Bolsonaro, dat veel schade toebrengt aan het milieu, het klimaat en de inheemse rechten, met name de Amazone, beweren ze. Verder stellen ze ook, dat Kalapalo regelmatig lasterlijke uitspraken doet over inheemse volkeren op social media.




'De Braziliaanse regering beledigt de inheemse leiders van Xingu en Brazilië door een inheemse vrouw te benadrukken, die constant aan sociale netwerken heeft gewerkt met als enig doel de inheemse leiders en groeperingen van Brazilië te beledigen en te demoraliseren.' 



'De Braziliaanse regering wil nu haar anti-inheemse beleid legitimeren door een inheemse figuur te gebruiken die sympathiseert met haar radicale ideologieën met de bedoeling de internationale gemeenschap te overtuigen van haar kolonialistische en etnocidale beleid.'


Bovendien hebben verschillende organisaties, waaronder de Vereniging van Inheemse Volkeren van Brazilië en Amazon Watch, een open brief aan de secretaris-generaal van de VN gestuurd om Bolsonaro formeel te veroordelen voor de vernietiging van de Amazone.

Vorige maand ondervond de Amazone de ergste bosbranden sinds 2010. De frequentie van branden in de Amazone is dit jaar bijna 83 procent gestegen ten opzichte van het vorige, meldde persbureau Thomson Reuters onder verwijzing naar het Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais van Brazilië, INPE. In het Braziliaanse Amazonegebied hebben sinds januari 74.155 branden gewoed, volgens gegevens van INPE.


(Suriname Mirror/Brasil247/Down to Earth/Veja/YouTube/Twitter/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten