maandag 9 september 2019

Trio's van Kwamalasamutu planten hooglandrijst

Hooglandrijst in strijd tegen structureel tekort aan voedsel


In het inheemse Trio-dorp Kwamalasamutu, in het uiterste zuidwesten van Suriname, is eind augustus een pilotproject gestart voor het trainen en planten van hooglandrijst. Aangezien de dorpen in het zuiden elk jaar met een structureel tekort aan voedsel kampen, omdat hun cassaveaanplant door draagmieren wordt aangevreten, heeft districtscommissaris Theresia Cirino gemeend dit probleem enigszins aan te pakken door de lokale bewoners alternatieve landbouwmethoden te laten aanleren, zo bericht Starnieuws zondagavond 8 september 2019.

Aangezien het ook reeds lang een wens is van de bewoners om hooglandrijst te leren planten, waren zij zeer verheugd met dit initiatief. De districtscommissaris heeft de stichting Ana Makandie, onder leiding van Johannes Tojo, bereid gevonden om hun kennis en ervaring bij het succesvolle project in Paamakagebied met de bewoners van Kwamalasamutu te komen delen. Het doel van dit bezoek was om de mensen vaardigheden aan te leren en een bewustwordingsproces op gang te brengen betreffende rijstteelt.

Gestart is met een groep van 13 personen die zeer enthousiast was. Tojo heeft de mensen getraind in het opzetten van een demonstratieplot voor hooglandrijst. De training bevatte zowel een theoretisch als praktisch deel. Ze zijn getraind in grondbewerking en -egalisering, ploegen, bemesten met meststoffen en inzaai van rijstzaden.

De deelnemers waren zichtbaar betrokken bij dit project en hebben zich erg ingezet bij deze eerste fase van het traject. De districtscommissaris hoopt met deze training uiteindelijk een stuk duurzaam voedselzekerheid, voedselveiligheid en ook ondernemerschap hiermee te stimuleren. Het uiteindelijke doel is ook om ook de andere dorpen in dit bestuursressort te trainen in deze voor hen nieuwe landbouw methode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten