zondag 8 september 2019

VSB: 'Bedrijfsleven moet zich goed voorbereiden op eventuele olievondsten in Suriname'

Directeur VSB overtuigd van olievondst voor de kust op korte termijn

VSB pleit voor uitbaggeren Surinamerivier en integrale aanpak van het vraagstuk van olievondsten


'Het bedrijfsleven moet zich goed voorbereiden, zodat het een graantje kan meepikken straks bij eventuele olievondsten in Suriname.' Dit zegt Steven Mac Andrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vandaag, zondag 8 september 2019 in de Ware Tijd.

Hij is net als Staatsolie-directeur Rudolf Elias overtuigd van een olievondst voor de kust op korte termijn. De VSB zit volgens haar directeur daarom niet stil. Hij zegt dat er in de afgelopen periodes met verschillende partners waaronder Staatsolie van gedachten is gewisseld over dit thema.

'We hebben al erover gesproken, maar de gesprekken moeten verder gaan.'

De VSB zal in oktober een lezing houden over de mogelijkheden voor lokale bedrijven bij een eventuele olievondst. De directeur wijst erop, dat de verwerking van de olievoorraden in Guyana ook enorme bedrijvigheid met zich zal meebrengen. Het is daarom goed als Surinaamse ondernemers zich alvast klaarstomen voor die ontwikkeling, omdat het bedrijfsleven munt daaruit kan slaan.

Mac Andrew: 'We zullen zeker een rol kunnen spelen. Zeker in de zin van traditionele goederen die we daar kunnen afzetten.' Hij benadrukt, dat het uitbaggeren van de Surinamerivier meer dan noodzakelijk is, indien lokale ondernemers goed willen profiteren van de olievondsten. 

'Je kan mooi zeggen dat we allerlei bedrijven gaan opzetten om bijvoorbeeld de platforms te voorzien van zaken die ze nodig hebben, maar als ze de havens van Suriname niet kunnen aandoen heeft het geen zin. We pleiten daarom voor het uitbaggeren van de rivier en een integrale aanpak van het vraagstuk van de olievondsten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten