vrijdag 23 augustus 2019

'Impact bosbranden Amazonewoud van Brazilië op het klimaat en de vegetatie in Suriname niet onderschatten'

Hydroloog Naipal: 'Het laatste wat Suriname moet doen is met gekruiste armen zitten'


De impact die de tienduizenden bosbranden in het Amazonewoud van Brazilië kunnen hebben op het klimaat en de vegetatie in omliggende landen zoals Suriname, mag volgens hydroloog Sieuwnath Naipal niet worden onderschat. Het laatste wat Suriname volgens hem moet doen in deze is met gekruiste armen zitten, vooral omdat het Amazoneregenwoud ook deel uitmaakt van het land, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 23 augustus 2019.

'Alertheid alleen is goed, maar niet voldoende. Dat moet worden omgezet in actie en mobilisatie.'

Naipal legt uit, dat bossen gekoppeld zijn aan de waterhuishouding en dat het verwijderen of vernietigen daarvan van 'zeer ernstige' invloed kan zijn. Omdat het bij de bosbranden in het Amazonewoud om duizenden hectaren gaat, heeft dit invloed op de verdamping. 'Wanneer er op grote schaal bos vernietigd raakt, ontstaat er een open en bloot stuk land dat nog wat vocht bevat en dat vocht gaat verdampen.' Daardoor ontstaat er wolkenvorming en neerslag.

'Maar, wanneer het vocht beperkt wordt of opraakt, ontstaat er minder wolkenvorming en krijg je droogte.' Hij legt uit dat door de luchtbeweging van de atmosfeer en de windverplaatsing vanuit de Amazone dit directe gevolgen heeft voor het klimaat in Suriname. 'Als de wind minder vocht heeft, hebben we minder neerslag en mag je een diepe droogte verwachten. Onze bossen raken daardoor gevoeliger voor andere effecten zoals spontane bosbranden.'

Het is volgens de hydroloog zaak dat naar gelang de bosbranden zich voordoen, de effecten daarvan worden gemonitord. Hij vindt het belangrijk dat de landen die samen het Amazoneregenwoud vormen, de gevolgen goed in kaart brengen en gerichte actie ondernemen. Naipal maakt zich ook zorgen om de dieren en inheemse stammen die in het regenwoud leven. 'Waar zullen zij naartoe vluchten?'

Ook Sukarni Sallons-Mitro van de Meteorologische Dienst sluit niet uit dat de bosbranden en de massale ontbossing van het Amazonewoud gevolgen zullen hebben voor het klimaat hier. 'Het moment dat je grote lappen grond kwijtraakt door bijvoorbeeld brand, kan dat invloed hebben op het klimaatgebeuren in en rondom zo een gebied.' Ze verwijst naar internationaal wetenschappelijk onderzoek, dat heeft uitgewezen welke impact het verlies van bossen in de Amazone heeft op de weersgesteldheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten