vrijdag 23 augustus 2019

Minister Parmessar vraagt tijdens internationale workshop aandacht voor impact klimaatverandering op landbouwsecto

(Bron foto's:NII)
Internationaal worden veel fondsen toegezegd aan Suriname, maar LVV-minister merkt weinig van implementatie van deze fondsen...


In het kader van de steeds verdergaande klimaatveranderingen en de gevolgen daarvan voor de agrarische sector, werd woensdag in de Banquet hall van Hotel Toraricaeen workshop georganiseerd door het Inter-American Institute For Coöperation on Agriculture (IICA) in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV. Het ging om de training ‘Climate Variability Modeling Tools for Evidence-Based Decision Making in Agriculture Disaster Risk Management’, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) donderdag 22 augustus 2019. 

De workshop was onderdeel van een door de Food and Agriculture Organization (FAO) gefinancierd project, ter versterking van de technische en institutionele capaciteiten op het gebied van klimaat- en rampen risicobeheersing in Jamaica, Guyana en Suriname. In dit project werd onder andere bekeken hoe rampenrisico’s op landbouwgebied kunnen worden aangepakt bij negatieve effecten van klimatologische omstandigheden. Tijdens onderzoekingen is vooral aandacht besteed aan de agrarische arealen in de kustvlakte. Verder werd bekeken hoe men op vernieuwende wijze kan telen ten einde voedselzekerheid te garanderen, ondanks de verwoestende klimatologische omstandigheden.

De bevindingen zijn door Iwan Samoender, Head Researcher en Climate Change Focal Point, gepresenteerd aan de aanwezigen van de workshop. Speciale gastspreker was Dimitris Herrera Hernandez, Postdoctoral Associate van de  Cornell University in het Amerikaanse Ithaca. Maar, wat die heeft gezegd vermeldt het NII voor het gemak maar niet....

LVV-minister Rabin Parmessar, die de opening van de workshop verrichte, benadrukte dat ten aanzien van klimatologische veranderingen en de gevolgen daarvan men meer dan ooit voorbereid moet zijn om die op te vangen. Internationaal worden er veel fondsen toegezegd aan Suriname ter ondersteuning van dit probleem. Echter merkt de bewindsman weinig van de implementatie van deze fondsen. De minister ziet graag investeringen tegemoet in een betere basis infrastructuur, 'omdat wij anders nooit succesvol zullen zijn'.

Verder haalde hij als voorbeeld aan de vele landbouwarealen die bij de minste regenval te maken krijgen met wateroverlast. Daar moet men volgens de minister zijn om primaire aandacht te geven, omdat dat de realiteit is waar serieuze aandacht aan moet worden besteed. Het ministerie van LVV is op dat vlak op geordende wijze actief bezig en zal in de toekomst trainingen verzorgen aan het LVV-personeel en de boeren in vernieuwende landbouwtechnieken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten