vrijdag 23 augustus 2019

Weer gejammer rijstboeren Nickerie over kapotgereden polderwegen door zwaar verkeer

'Er is afgelopen dagen hier en daar wat zand gestrooid in de hoop boeren tevreden te stellen'


Net als voorgaande jaren zijn ook dit jaar polderwegen in Nickerie die voeren naar de rijstvelden kapotgereden door zwaar materieel. Boeren moeten die machines inzetten voor transport van kunstmest en chemicaliën in verband met inzaai en verzorging van het gewas. De vorige keren konden de wegen snel hersteld worden, maar nu kan dit niet door de langere regenperiode. Dit baart de rijstboeren zorgen en sommigen moeten het binnenhalen van de oogst zelfs uitstellen, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 23 augustus 2019.

'We zitten letterlijk met de handen in het haar', zegt rijstboer Radjen Jiawan. Hij zou begin september moeten oogsten, maar dat gaat niet lukken. 'We hebben geen andere keus dan te wachten totdat het weer het toelaat.'

Chaitram Adhin, voorzitter van het waterschapsgebied Uitbreiding Groot Henar I en II, is er niet over te spreken, dat het ministerie van Landbouw, Veelteelt en Visserij (LVV) in de afgelopen jaren geen prioriteit heeft gegeven aan structurele aanpak van ten minste de hoofdwegen naar het landbouwgebied. 'Er is de afgelopen dagen hier en daar wat zand gestrooid in de hoop de boeren tevreden te stellen, maar daar is men niet in geslaagd.'

Adhin heeft het probleem besproken met districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe. Zij heeft beloofd met LVV na te gaan hoe het probleem structureel aangepakt kan worden.

De Districtsraad heeft gisteren vergaderd. Het lid Radjinderkoemar Ramadhin heeft daarbij aandacht gevraagd voor de slecht functionerende sluisdeuren. 'We weten dat de kunstwerken verouderd zijn en veel lekkages hebben, waardoor het water uit de Nannizwamp de hoofdinlaten binnenstroomt.' Hij vraagt zich af waarom er geen geld beschikbaar gesteld wordt voor herstel van de sluisdeuren, waardoor het water kan worden tegengehouden. Het raadslid is vooral bezorgd, omdat boeren extra geld moeten uitgeven voor het transport van de oogst uit de velden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten