vrijdag 2 augustus 2019

Bewoners dorp Pikin Slee door Tropenbos en LVV getraind in aantal aspecten landbouw

(Bron foto: NII)
Met opgedane kennis zal naast landbouwproductie ook toerisme toenemen...


Bewoners van het dorp Pikin Slee, van het ressort Boven Suriname in het district Sipaliwini, hebben een vierdaagse landbouwtraining achter de rug. Van dinsdag 23 tot en met vrijdag 26 juli heeft een delegatie onder leiding van Tropenbos Suriname in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), de bewoners onderricht in onder andere een structurele aanpak van inzaai tot oogst, bemesting, plantvermeerderings- en zaaitechnieken. 

De trainee zijn verder ook getraind in het beschermen van hun aanplant en het herkennen en aanpak van ziekten en plagen. LVV werd vertegenwoordigd door de landbouwdeskundige Humphry Warsodikromo, citrusdeskundige Armand Madoerjat en twee assistenten, aldus vandaag, vrijdag 2 augustus 2019, het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Warsodikromo geeft aan, dat het om een enerverende en intensieve training ging, omdat de bewoners gewend waren om op traditionele manier gewassen te verbouwen. Bij iedere nieuwe aanplant werd  namelijk bos opengekapt, in plaats van de oude plek te bemesten en daarna te beplanten. De aanmaak van compost was ook onderdeel van deze training.


Warsodikromo deelde de bewoners mee, dat het bos zich uitermate leent voor de aanmaak van compost. Als voorbeeld gaf hij mee verrotte bomen, droog hout en gevallen bladeren. Het ministerie van LVV heeft het dorp 35 citrusbomen gedoneerd. De dorpsbewoners zijn zeer ingenomen met deze geste en willen verder werken aan het opzetten van een moedertuin. Deze moedertuin moet dienen voor het aanmaken van nieuwe citrusplantmateriaal. Hierdoor wordt de citrusproductie in dit ressortgebied verhoogd.

De landbouwtraining is een initiatief geweest van Tropenbos Suriname. Het ligt in de planning dat zij, tezamen met het ministerie van LVV, wat later dit jaar weer naar Pikin Slee gaan, om de bewoners die deel hebben genomen aan de training, te certificeren.

Met de opgedane kennis zal niet slechts hun landbouwproductie toenemen, maar zal ook het aangezicht van Pikin Slee aantrekkelijker worden voor toeristen die dit dorp regelmatig bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten