vrijdag 2 augustus 2019

Colombia's veiligheidstroepen arresteren vermeende top ELN-commandant in Medellin

'Mono Clinton' verdacht van coördineren bomaanslag op politiebureau in kuststad Barranquilla


Colombia's veiligheidstroepen hebben een vermeende top ELN-commandant (Ejército de Liberación Nacional) in Medellin, de tweede grootste stad van het land, gearresteerd, zo bevestigde president Ivan Duque donderdag 1 augustus 2019. 

'Mono Clinton', die naar verluidt lid is van het nationale militaire commando van de guerrilla's, werd gearresteerd in Buenos Aires, een woonwijk in het oosten van de stad. De topcommandant is naar verluidt de tweede commandant van het 'Urban War Front' dat in grote steden opereert, in tegenstelling tot de meeste guerrilla-fronten van de ELN die op het platteland opereren.

Mono Clinton, die is geïdentificeerd als Luis Fernando Restrepo, is beschuldigd van het coördineren van een bomaanslag op een politiebureau in de kuststad Barranquilla waarbij vijf politieagenten in januari 2018 zijn omgekomen.


Duque noemde de arrestatie van de vermeende guerrilla-chef  'een aanzienlijke slag voor de stedelijke terroristische structuur van de ELN'. 

Medellin-burgemeester Federico Gutierrez beweerde, dat de gearresteerde verdachte de topcommandant is van het relatief nieuwe Urban War Front van het ELN, in tegenspraak met andere autoriteiten, die beweerden dat deze guerrilla-commandant 'Ariel' zou gebruiken als zijn nom de guerre.



Volgens de plaatselijke krant El Colombiano zei de politie van Medellin, dat het meer details zou onthullen over de operatie die 's ochtends samen met het parket werd uitgevoerd. Over de verdachte is weinig bekend. Zijn nom de guerre verscheen voor het eerst dagen na de Barranquilla-aanval toen de krant El Tiempo meldde dat hij een van de zes meest gezochte mannen van de ELN was.


Tot donderdag werd hij nooit genoemd als lid van de centrale commandostructuur van de laatste guerrillagroep in Colombia en is er geen informatie vrijgegeven over de leeftijd van de verdachte, zijn geboorteplaats of hoelang hij lid zou zijn geweest van de ELN.

De arrestatie volgde dagen nadat El Tiempo meldde, dat het Openbaar Ministerie had vastgesteld dat de guerrilla-groep een nationaal registratiekantoor in het oosten van het land had gebruikt voor massale identiteitsfraude. Volgens de krant stond dit onderzoek de Officier van Justitie toe om de identiteit vast te stellen als meer dan 1.200 leden van het ELN, inclusief de commandant van het Oostfront, 'Pablito'.

Colombia's laatste guerrillagroep ontstond in 1964 te midden van een revolutionaire ijver veroorzaakt door de Cubaanse revolutie. De gewelddadige omverwerping van de dictator van de eilandstaat in 1959 leidde tot opstanden in Latijns-Amerika die tot op de dag van vandaag in Colombia aanhoudt.

(Suriname Mirror/El Tiempo/Colombia Reports/Twitter/El Heraldo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten