vrijdag 2 augustus 2019

Cft zoekt toch naar extra 200 miljoen gulden voor Hospital Nobo Otrobanda op Curaçao

Mogelijk lening via Nederland voor HNO  -  Hoofdlijnen- akkoord van tafel 

Camelia-Römer: 'Naar onze mening moet HNO in toekomst toch wel uit politieke sfeer worden gehouden'


Het College financieel toezicht (Cft) helpt de Curaçaose regering toch een mogelijkheid te vinden om de extra 200 miljoen gulden voor Hospital Nobo Otrobanda (HNO) via Nederland te financieren. Dat zou kunnen tegen een aanzienlijk lagere rente - tussen 1 en 2 procent - dan de 5 procent die met het lokale consortium is afgesproken. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 2 augustus 2019.

Ondertussen beraden de zes pensioenfondsen en twee banken die het consortium vormen zich over de gevolgen van alle ontwikkelingen rond de lening. Dat blijkt uit antwoorden van minister Suzy Camelia- Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) op vragen van het dagblad.

Afgelopen maandag stelde Camelia-Römer tijdens een persconferentie nog, dat de regering geen officieel verzoek voor een nieuwe lening had ingediend in Nederland, omdat er ‘informeel geen enkele concrete toezegging was gedaan waaruit bleek dat men daartoe bereid zou zijn’. Maar, met het oordeel van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat zegt dat HNO onder de collectieve sector valt en daarmee onder financieel toezicht, is de weg vrij om wel een officieel verzoek in te dienen via het Cft, aldus de GMN-minister.

Het CBS-advies is van februari dit jaar, maar werd pas afgelopen vrijdag op het ministerie van Financiën ontvangen. Camelia-Römer: 'Naar onze mening moet HNO in de toekomst toch wel uit de politieke sfeer worden gehouden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten