maandag 6 mei 2019

In Paramaribo geliquideerde Dennis Groenfelt geen onbekende in het Nederlandse criminele milieu

Bloedige vete tussen Nederlandse drugscriminelen heeft opnieuw een slachtoffer geëist

In Suriname vermoorde Nederlander (49) hoorde bij rivalen van Ridouan Taghi


Het heeft er alle schijn van - zo berichten onder andere het AD en Het Parool vandaag, maandag 6 mei 2019 - dat de bloedige vete tussen Nederlandse drugscriminelen opnieuw een slachtoffer heeft geëist. Bij een schietpartij in Paramaribo zijn gisteravond twee doden gevallen, onder wie de 49-jarige Dennis Groenfelt uit Utrecht. Dat bevestigt een woordvoerder van de Surinaamse politie. Na de schietpartij in Suriname werden twee personen opgebracht voor verhoor, maar die zijn vanochtend reeds heengezonden.

Groenfelt  is geen onbekende in het criminele milieu. Hij zat in het verleden enkele forse gevangenisstraffen uit, onder meer voor een gewelddadige overval in Nieuwegein. Daarbij beroofde hij twee personen onder dreiging van een vuurwapen van een bedrag van ruim 70.000 euro. Volgens bronnen ging het om een overval op een rivaliserende drugsbende. Ook werd hij verdacht van een ripdeal (drugsdiefstal), waarbij hij twee slachtoffers met een vuurwapen bedreigde en vervolgens met tape aan elkaar vast bond. Daarna ging hij er met enkele duizenden euro's vandoor.

De afgelopen jaren sloot Dennis G. zich aan bij de organisatie van Mustapha F., een drugscrimineel die miljoenen verdiende in de handel met cocaïne. Hij was het eigenlijke doelwit van een liquidatie waarbij niet F. werd vermoord, maar de zoon van een Marokkaanse rechter. Sindsdien zit F. vast in Marokko. Mustapha F. is de rivaal van Ridouan Taghi, die momenteel geldt als de meestgezochte crimineel van Nederland. Over en weer zijn in de oorlog tussen deze twee bendes de afgelopen jaren al diverse slachtoffers gevallen. Zo werd de Utrechtse crimineel Hamza Ziani eind 2018 in de Spaanse kustplaats Torremolinos doodgeschoten. Ziani (34) gold als een vertrouweling van F. en zijn dood wordt toegeschreven aan het kamp-Taghi.

Volgens zijn advocaat Sanne Schuurman - in het NRC - is de aanleiding voor zijn dood onduidelijk. 'Hij verbleef na het uitzitten van zijn celstraf sinds 2014 heel vaak in Suriname', aldus Schuurman. Berichten in de media, dat zijn dood te maken heeft met de criminele vete tussen Ridouan T. en Mustapha F. kan Schuurman niet plaatsen. 'Ik ken geen enkel dossier waaruit blijkt dat Dennis in dat conflict een rol zou spelen.'

Het andere slachtoffer van de liquidatie in Suriname is een vrouw, Laticha Prieka. Zij was volgens de politie 19 jaar oud en heeft de Surinaamse nationaliteit. De politie vermoedt dat het om een liquidatie gaat. De rol van de aangehouden verdachten wordt nog onderzocht.

De twee slachtoffers stonden bij een tankstation toen vanuit een personenauto van dichtbij het vuur op hen werd geopend. Over de achtergrond van de liquidatie kan de politie nog niets zeggen. 'De zaak is nog jong. We zijn volop aan het onderzoeken.' 

Groenveld maakte gisteravond overigens nog een filmpje bij On the Run net voor hij doodgeschoten werd. In het filmpje, dat in selfie modus is opgenomen, verteld hij dat hij Smirnoff en Borgoe aan het drinken is en behoorlijk aangeschoten is, zo meldt Waterkant.net.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten